Την Πέμπτη 16/2/2023 ξεκινάμε ένα μεγάλο ταξίδι στον αρχαίο κόσμο μέσα από σπουδαίες ανακαλύψεις και ευρήματα με ξεναγούς πολύ σημαντικούς ερευνητές!
Πρώτος σταθμός μας «Οι Κυκλάδες στην δίνη του πρώιμου Μεσαίωνα». Ο Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, διακεκριμένος βυζαντινολόγος και παθιασμένος ερευνητής, ρίχνει φως σε μια άγνωστη και συναρπαστική εποχή, 'ξαναδιαβάζοντας' και αναγνωρίζοντας πολύ σημαντικά, γνωστά και άγνωστα μνημεία των νησιών.
Σας περιμένουμε στις 6.30 μμ. στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, στο Υπόγειο της Μνήμης να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία...
και διαδικτυακά εδώ:
https://us06web.zoom.us/j/81567400436?pwd=eENIR3VIRWx1ODg4RHRQKzE5WTU1dz09
Οι τεκτονικές αλλαγές που μεταμόρφωσαν τον Αρχαίο Κόσμο σε Μεσαιωνικό συντάραξαν και την Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Από τα μέσα του 7ου μέχρι τα μέσα του 9ου αιώνα, το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας σημαδεύεται από μια σειρά κρίσεων, τις οποίες η Αυτοκρατορία επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσα από νέες πολιτικές που αναπροσαρμόζει ή ανατρέπει, οι οποίες οδηγούν τελικά στην διαμόρφωση της μεσαιωνικής της ταυτότητας.
Στην διάλεξη θα παρουσιαστούν υλικές μαρτυρίες αυτής της εποχής από το κυκλαδικό αρχιπέλαγος, το οποίο διαχρονικά διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο στην ελληνική αρχαιότητα από την Προϊστορία μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους και μετά την αραβική προέλαση του 7ου αιώνα αποκτά ζωτική σημασία για την επιβίωση του Βυζαντίου, καθώς αναδεικνύεται σε πρώτη γραμμή άμυνας της Κωνσταντινούπολης από τον αραβικό κίνδυνο.
Οι έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στον εντοπισμό ενός ιδιαίτερα πλούσιου και σημαντικού μνημειακού αποθέματος που χρονολογείται στην ταραγμένη εποχή της Μετάβασης. Σημαντικά κάστρα και εκκλησίες με προεικονομαχικό ή εικονομαχικό διάκοσμο, προδίδουν την σημασία του κυκλαδικού αρχιπελάγους για την Αυτοκρατορία και προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες γι' αυτή την κομβική περίοδο του Βυζαντίου.
Στην διάλεξη παρουσιάζονται νέα στοιχεία για εμβληματικούς ναούς, όπως η Καταπολιανή της Πάρου ή η Πρωτόθρονος της Νάξου, ενώ αναχρονολογούνται τα σημαντικότερα κάστρα των Κυκλάδων, όπως της Παροικιάς Πάρου και της Χώρας Νάξου».
Η σειρά διαλέξεων με τίτλο «Αρχαιολογία & Έρευνα», στην οποία καλούνται Αρχαιολόγοι να μιλήσουν για σπουδαίες ανακαλύψεις και σημαντικά ευρήματα οργανώνεται με την συνεργασία Των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του & της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.