Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023, Δράσεις Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ / ΥΠΠΟΑ

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

Στόχος 13  Δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συμμετέχει στον εορτασμό με επικέντρωση στον Στόχο 15: Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας, την Πέμπτη 18.03.2023, με τις κάτωθι δραστηριότητες:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ «Ζώα και φυτά, η βιοποικιλότητα και η ιερότητα της φύσης μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου»


Περιλαμβάνει την παρουσίαση και ερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων που αναδεικνύουν πτυχές της πανίδας και χλωρίδας, καθώς και της διατροφής διαχρονικά. Διάρκεια δράσης περίπου 30 λεπτά.

Ωρες: 18.00' –   19.30

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ  Πανίδα κι χλωρίδα στο χαρτί και στον πηλό. Παιδιά και έφηβοι καλούνται να σχεδιάσουν ή να κατασκευάσουν με πηλό επιλεγμένα εκθέματα που αποτυπώνουν τα ζώα και τα φυτά της αρχαιότητας.   

Η δράση θα υλοποιηθεί από την Πέμπτη 18/5/2023 έως και την Παρασκευή 26/05/2023. Τα έργα που θα παραχθούν θα αναρτηθούν μελλοντικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου μαζί με έργα από ανάλογες δράσεις της ΕΦΑ Ρεθύμνου

 

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 20.00'-21.00'
Τζιγκουνάκη Αναστασία, αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου «Στοιχεία για την βιοποικιλότητα στους Μινωικούς χρόνους» 

Καβρουλάκη Μαριάννα, Πειραματική Αρχαιολόγος- Ιστορικός τροφίμων, «Με τα δώρα της φύσης. Μαγείρισσες και γιάτρισσες στον αρχαίο κόσμο»

 

 

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στις αίθουσες της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σας ενημερώνουμε ότι η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου λειτουργεί όλη την εβδομάδα, εκτός Τρίτης  με  ωράριο 09.00-17.00

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου  http://www.archmuseumreth.gr/

Ημερομηνία:

18/05/2023 - 26/05/2023

Τόπος:

  • Ρέθυμνο, Ρεθύμνης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Έτος:

2023
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις