Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Αρχαίο φρούριο Οινόης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, 31/8/2023

​Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας κατά τη νύχτα της δεύτερης αυγουστιάτικης Πανσελήνου του φετινού έτους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την Ομάδα Αστροπαρατήρησης «Έν Άστροις», προσκαλεί το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Φρουρίου της Οινόης, στη θέση Λεύκα, για να παρατηρήσουμε με τηλεσκόπια την επιφάνεια της Σελήνης.

Το αρχαίο Φρούριο της Οινόης αποτελεί αττική οχύρωση των κλασικών χρόνων που μαζί με τον μεμονωμένο Πύργο της Οινόης (παραπλεύρως της ΠΕΟΑΘ), συμπεριλαμβάνονται στα αμυντικά έργα των Αθηναίων για τον έλεγχο της μεθορίου μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας. Το Φρούριο περιβάλλει χαμηλό ύψωμα που εποπτεύει τον κάμπο της Οινόης (Μαζίου).

Αναμένοντας την ανατολή της σελήνης (20:31), αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής θα μιλήσουν στο κοινό για την ιστορία του αρχαίου φρουρίου. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των επιστημόνων της Ομάδας Αστροπαρατήρησης «Έν Άστροις», θα παρατηρήσουμε την επιφάνεια της σελήνης και τον έναστρο ουρανό του Αυγούστου.

Ώρα συνάντησης: 20.00, στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου Οινόης, θέση Λεύκα

Ημερομηνία:

31/08/2023 - 31/08/2023

Ώρα Έναρξης:

20:00 μ.μ

Τόπος:

  • Οινόη, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Φρούριο Οινόης (θέση Λεύκα) - Οδηγίες πρόσβασης:

Το Φρούριο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών (ΠΕΟΑΘ).

Εισερχόμαστε στον σύγχρονο οικισμό της Οινόης (με κατεύθυνση προς την Ι. Μονή Οσίου Μελετίου). Οι ερχόμενοι από Αθήνα, θα προσπεράσουν τον αρχαίο Πύργο Οινόης που βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου επί της ΠΕΟΑΘ.

Ύστερα από 110 μ., στρίβουμε λοξώς δεξιά στην επαρχιακή οδό Οινόης – Πανάκτου/Δεβενοχωρίων. Μετά από 280 μ. ο δρόμος κάμπτεται πάλι προς τα δεξιά και συνεχίζει.

Ύστερα από 2,5 χλμ., σε διασταύρωση με κάθετη οδό υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει στα δεξιά προς τον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου (στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν εγκατεστημένες μπλε ταχυδρομικές θυρίδες).

Το Φρούριο βρίσκεται στα 300μ.

Έτος:

2023
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις