Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Απάντηση της ΥΠΠΟΑ σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα το ΕΜΣΤ

Πρωτολογία

κ. Βουλευτά,

Πριν απαντήσω στα ερωτήματά σας, θα ήθελα να πω δυο λόγια για την λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τον Ιούλιο του 2019 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν ήταν απλώς μακριά από το να ανοίξει, αλλά δεν διαγραφόταν καμία ρεαλιστική προοπτική, έστω και μεσοπρόθεσμου ανοίγματός του.

Είναι γεγονός ότι επί των ημερών της κυβέρνησης σας, όχι μόνον δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος στην προσπάθεια λειτουργίας του κτηρίου ΦΙΞ ως Μουσείο, αλλά τέθηκε σε κίνδυνο η σημαντικότατη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία του μουσείου.

Εξαρχής η δική μας κυβέρνηση,  δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει άμεσα την υλοποίηση του έργου και ότι θα καταστήσει το ΕΜΣΤ, το Φιξ επί της ουσίας, επισκέψιμο σε καθημερινή βάση, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση, στην οποία παρελήφθη το μουσείο καθιστούσε αδύνατη την άμεση ολοκλήρωσή του. Το  ΦΙΞ έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί ως πολιτιστικός πολυχώρος και να λειτουργήσει επιτέλους, ως Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Για τον λόγο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Διοίκηση του Μουσείου –το Διοικητικό Συμβούλιο και τους προσωρινούς διευθυντές του- καταστρώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το άνοιγμά του. Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα, τα οποία ξεπεράσαμε με απόλυτα νόμιμους και διαφανείς τρόπους .

Το Μουσείο άνοιξε στις 24 Φεβρουαρίου με απολύτως θετικά σχόλια από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του Πολιτισμού αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Ειδικότερα και επί των ερωτημάτων σας :

Η Ομάδα Δράσης για το ΕΜΣΤ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία συστήθηκε το έτος 2014. Σύμφωνα με το καταστατικό της, ο κύριος σκοπός της ΟΔΕΜΣΤ ήταν  η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται στην από 14.04.2014 σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και στο προσαρτημένο σε αυτή παράρτημα Α, προς το σκοπό εκτέλεσης των προσθέτων εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου του ΕΜΣΤ στο κτήριο  ΦΙΞ.

Σας επισημαίνω ότι το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε, το 2018, να αντικαταστήσει το παραιτηθέν μέλος της ΟΔΕΜΣΤ, κ. Μάριο Κωστάκη, με το μέλος του ΔΣ του ΕΜΣΤ, κ. Δημήτριο Μπουμπουρή. Ως εκ τούτου, είναι τουλάχιστον ανεδαφικός ο ισχυρισμός του δημοσιεύματος, τον οποίο υιοθετείτε πλήρως, περί διακοπής της λειτουργίας της ΟΔΕΜΣΤ. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, το Δ.Σ. της εταιρείας θα είχε αποφασίσει τη λύση της, είχε όλο το χρόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και η εταιρεία θα είχε διαγραφεί από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ούτε το 2018, ούτε το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Την περίοδο από τον Αύγουστο του 2019 και μετά το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία πάντα με την διοίκηση του Μουσείου, έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα  προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το ΕΜΣΤ. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος είχε αυστηρές προθεσμίες ολοκλήρωσης. Εάν αυτές δεν τηρούνταν εξαιτίας της αδράνειας που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, η δωρεά θα κινδύνευε εκ νέου. Με άλλα λόγια, εξαιτίας των χειρισμών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, επί δικής σας διακυβέρνησης, αναγκαστήκαμε να κάνουμε σε 6 μήνες, όσα δεν έγιναν σε 4,5  χρόνια. Και το πετύχαμε. Ανοίξαμε το μουσείο.

Επειδή, λοιπόν, πρώτιστος σκοπός κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων μας ήταν η διάσωση της δωρεάς, το ΥΠΠΟΑ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Διοίκηση του ΕΜΣΤ, η οποία διορίσθηκε επί της δικής σας διακυβέρνησης, κανένα πρόσωπο δεν αλλάξαμε, ούτε στο επίπεδο της διεύθυνσης ούτε στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου, επιχορήγησε την ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ με τα ποσά που απαιτούνταν, προκειμένου η τελευταία να εκπληρώσει και τις τελευταίες απαιτούμενες πράξεις για το άνοιγμα του Μουσείου, όπως προέβλεπε ο καταστατικός της σκοπός. Εξάλλου, το ΥΠΠΟΑ επιχορηγεί ετησίως έναν μεγάλο αριθμό νομικών προσώπων που επιδιώκουν τους ανωτέρω σκοπούς.

Η επιχορήγηση της ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ έλαβε χώρα νομιμότατα, σύμφωνα με τον νόμο 2557/1997, ο οποίος ορίζει το τι και το πως δύναται να επιχορηγεί το ΥΠΠΟΑ, οι σχετικές αποφάσεις όλες έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και αυτό το οποίο οφείλουμε να ξέρουμε  και να θυμόμαστε όλοι είναι ότι καμία επιχορήγηση δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν έχει ακολουθήσει το δημόσιο λογιστικό. Οι επιχορηγήσεις είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και ο τακτικός προϋπολογισμός ελέγχεται απολύτως.

Κύριε Βουλευτά, προσπαθείτε σε διάφορες περιπτώσεις να εμπλέξετε και την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά σε δήθεν σκιώδεις διαδικασίες διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Επιθυμείτε να κατασκευάσετε ένα σκάνδαλο ακόμη, έχετε εμπειρία να το κάνετε αυτό. Λοιπόν σας βεβαιώνω ότι στην περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θα βρείτε τίποτα τέτοιο όπως δεν θα βρείτε και σε κανένα από τα  Υπουργεία αυτής της Κυβέρνησης".

Δευτερολογία

Ποιος τα έχει κάνει θάλασσα και ποιος τα κάνει θάλασσα κρίνεται από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, κύριε Σκουρολιάκο. Μιλάτε επί 6 λεπτά, στηριζόμενος στο τι φημολογείται. Εδώ δεν μιλάμε με φήμες, συγκεκριμένα πράγματα να δούμε.

Μιλάτε και χρησιμοποιείτε τη λέξη επανεργοποιήσατε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, γιατί είχε ποτέ πάψει να λειτουργεί; Κάθε άλλο κύριε Σκουρολιάκο. Το 2018 επί δικής σας Κυβέρνησης άλλαξαν τα μέλη, είχατε όλο το περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 να την καταργήσετε και να τη διαγράψετε από το Μητρώο των επιχειρήσεων, δεν έγινε τίποτα από αυτά, επομένως μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

Όσο για το δημόσιο λογιστικό, οφείλετε και γνωρίζετε ότι τίποτα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό δεν μπορεί να δοθεί προς τα έξω εάν δεν έχει περάσει τις απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προσβάλλετε κανένα δημόσιο λειτουργό λέγοντας ότι υπογράφουν επιχορηγήσεις μη νόμιμες. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό κάνετε. Οι επιχορηγήσεις περνούν και από τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης. Υπογράφουν τουλάχιστον εννέα στελέχη και δεν επιτρέπεται να προσβάλλετε αυτούς τους ανθρώπους ότι κάνουν μη νόμιμες πράξεις. Μην προσπαθείτε να δημιουργείτε συνεχώς εντυπώσεις ακόμη και για το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός. Ζητήσατε κατάθεση εγγράφων και πήρατε όλα τα έγγραφα από όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Όλα τα πράγματα έχουν όρια. Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε πράγματα τα οποία είναι στο δικό σας μυαλό ως σκάνδαλα. Στο κάτω κάτω να σας πω κάτι; Όποιος θέλει, αν θεωρεί ότι κάτι είναι σκάνδαλο, ας το προχωρήσει, υπάρχει και η Δικαιοσύνη, την οποία εμείς εμπιστευόμαστε απολύτως. 

Ποιος έχει κάνει και τι έχει κάνει για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αυτό απεδείχθη το Φεβρουάριο του 2020 όταν το ανοίξαμε. Αποδεικνύεται  και σήμερα όταν αυτό λειτουργεί. Και να σας πω και κάτι για τον Έλληνα φορολογούμενο; Χρόνια ολόκληρα ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωνε προσωπικό και δαπάνες για ένα  μουσείο, το οποίο δεν υπήρχε. Το μουσείο άρχισε να υπάρχει και να υφίσταται ως μουσείο από το Φεβρουάριο του 2020. Αυτό δεν θα έπρεπε να σας προβληματίσει;

Και τι είναι αυτό ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εμείς ήμασταν 5 χρόνια. Πέντε χρόνια δεν είναι ικανός χρόνος για να διορθώσετε κακώς κείμενα και μάλιστα τέτοιου είδους κακώς κείμενα όπως αυτά τα οποία αναφέρετε; Ας σταματήσει αυτή η ιστορία. Εάν έχετε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα να τα πείτε. Στο κάτω κάτω αν είχαμε να κρύψουμε κάτι δεν θα δημοσιεύαμε τις αποφάσεις στη Διαύγεια- αυτό λέει ο νόμος αυτό κάνουμε- θα προσπαθούσαμε να βρούμε άλλους τρόπους και όχι τον Τακτικό Προϋπολογισμό ο οποίος συνεχώς κρίνεται και ελέγχεται από τα αρμόδια όργανα.

Αν σταματήσει αυτή η ιστορία. Εάν έχετε να πείτε συγκεκριμένα πράγματα να έρθετε να τα πείτε. ​Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

16/10/2020
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​