Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΥΠΠΟΑ: Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023», με θεματική την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της.

Το ΥΠΠΟΑ, ήδη από το 2019, εργάζεται εντατικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά. Συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς, ενώ εκπονεί έργα και δράσεις προστασίας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εγγεγραμμένων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2023, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» εστιάζει στο μείζον ζήτημα, της κλιματικής  αλλαγής για το παρόν και μέλλον του πλανήτη, αλλά και τις συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο. Στο πλαίσιο αυτό, η διοργάνωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023» κάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω σε αυτή την θεματική, με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου.

Μετά την ενημέρωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, η Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν με ιδανικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού, γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα ξεκίνησε το 2022, με το αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.  Το  φετινό καλοκαίρι συνεχίζεται με θεματικό άξονα  την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της για το μέλλον του πλανήτη και των κοινωνιών μας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις, άρτιων προδιαγραφών, σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα, όπως κάθε χρονιά, συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023" συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μία μορφές τέχνης, ανά εκδήλωση. Πιστεύω πως η ανταπόκριση του κοινού στον νέο κύκλο εκδηλώσεων του θεσμού θα είναι ιδιαίτερα θερμή, όπως και στο παρελθόν. 

Ευχαριστώ τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς και με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια, στηρίζοντας, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τον θεσμό "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023". Ευχαριστώ  ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη, πρόεδρο της Επιτροπής, για τον άρτιο συντονισμό της όλης διοργάνωσης, καθώς και τα στελέχη της Λυρικής, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού, χάρη στην αφοσίωση και την εμπειρία των οποίων υλοποιείται, κατά τρόπο υποδειγματικό, μια από τις βασικές πολιτικές μας, της ώσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την σύγχρονη δημιουργία».

Κατά τη διάρκεια/σύγκληση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 24, 30 και 31 Μαρτίου 2023 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟΑ "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023", η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

Ανά κατηγορία χρηματοδότησης:

Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 30 προτάσεις

Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 35 προτάσεις

Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 5 προτάσεις

Επιλεχθείσες προτάσεις ανά τέχνη:

Θέατρο : 18

Μουσική : 18

Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους : 13

Χορός : 9

Εικαστικά/performance: 8

Μουσικό θέατρο : 4

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  για το 2023 ήταν:

Γιώργος Κουμεντάκης - Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ

Δημήτρης Μαραγκόπουλος - Συνθέτης, Επικεφαλής του Κύκλου "Γέφυρες" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες
Κωνσταντίνος Χατζής - Σκηνοθέτης
Δάφνις Κόκκινος - Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ
Συραγώ Τσιάρα - Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης
Νατάσα Τριανταφύλλη - Σκηνοθέτις
Αναστασία Γκαδόλου - Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.
Μετείχαν στην Ειδική Επιτροπή, από το ΥΠΠΟΑ, χωρίς δικαίωμα ψήφου:
Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, Δημοσιογράφος, Σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η Δήμητρα Φίλιου, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σημείωση: Στο συνημμένο αρχείo excel θα βρείτε το σύνολο των επιλεγμένων προτάσεων. Σχετικά Αρχεία:

Κατηγορία:

1;#Δελτίο Τύπου

Ημερομηνία Έκδοσης:

10/04/2023
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​