Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συνέντευξη στο Κόκκινο 93,4

​Συνέντευξη στον Απόστολο Λυκεσά

Για την Ροτόντα
 
Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό. Με απόφαση του 1999 δίνεται για χρήση από την εκκλησία για μία Κυριακή κάθε μήνα. Αυτό παραμένει. Ταυτόχρονα όμως οφείλει να έχει και άλλες χρήσεις, μη θρησκευτικές αλλά έλλογες. Να υπάρχει δηλαδή ανταπόκριση σε αιτήματα φορέων όπως το ΚΘΒΕ, η ΚΟΘ, τα Μουσεία, κλπ, τους φορείς δηλαδή εκείνους που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο και θα αποτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και το ΚΑΣ για να πάρουν την άδεια. Τότε θα συνηθίσουν σε αυτή τη χρήση και οι Θεσσαλονικείς για να βλέπουν τη Ροτόντα ως Μνημείο. Εγώ δεν έχω υπογράψει καμιά απόφαση για τοποθέτηση σταυρού. Ζήτησα να γίνει αντικεραυνική μελέτη και να το δούμε, αλλά δεν υπόσχομαι ότι με τη μελέτη αυτή θα υπογράψω για σταυρό.

Είχα μια πολύ καλή κουβέντα με την Πρωτοβουλία Πολιτών που αντιδρά στην τοποθέτηση σταυρού, αλλά όλα αυτά που έχουν γραφεί ότι ο Μπαλτάς έχει υπογράψει για σταυρό δεν έχουν καμιά βάση. Τα εκκλησιαστικά σκεύη έχουν φύγει, διατηρήθηκαν και αναδείχτηκαν και τα μουσουλμανικά. Όσο για το εσωτερικό αυτό που εγώ είδα δεν σοκάρει και φυσικά δεν είναι εκκλησία. Η ευθύνη στη συνέχεια είναι των φορέων της πόλης για τον ρόλο που θα παίξει το μνημείο αφού νομίζω ότι είναι σημαντικότερο του Λευκού Πύργου. Όσον αφορά την δήλωσή μου για τζαμί, δεν καλώ κανέναν μουσουλμάνο να κάνει τις δικές του λειτουργίες. Λέω ότι αφού το Μνημείο είναι πολυθρησκευτικό, επί της αρχής δεν θα είχα αντίρρηση να λειτουργεί καμιά φορά και ως τζαμί, αλλά θα δούμε το αίτημα αν υπάρξει, να δοθούν οι εγκρίσεις από τις υπηρεσίες, έτσι μόνο, εξάλλου συνταγματική επιταγή είναι η ανεξιθρησκία.

 
Για το ΚΘΒΕ
 
Κάναμε το παν για να λύσουμε το οικονομικό. Έχουμε συνείδηση του προβλήματος αλλά και της σημασίας του Θεσμού για την πόλη, τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Συμφωνήσαμε σε πολύ καλό κλίμα με την τωρινή διοίκηση που δεν έχει ευθύνες για την κατάσταση, έχουμε πυκνές συνεργασίες και γενικώς μας συγκίνησε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Θα κάνουμε μαζί με την διοίκηση και τους εργαζόμενους αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Θεάτρου αξιοποιώντας την εμπειρία και ανταποκρινόμενοι στα αιτούμενα των καιρών. Σε ότι αφορά τις ευθύνες αυτών που έφεραν το θέατρο σε αυτή  την κατάσταση δεν έχουμε ενδοιασμούς να αναζητηθούν έλλογα αυτές οι ευθύνες, χωρίς να βγαίνουμε στα κεραμίδια, αλλά η διοίκηση έχει το πράσινο φως να το κάνει.

Μετρό και αρχαιότητες στη Θεσσαλονίκη
 
Εμμένουμε στην παραμονή των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου. Εντυπωσιάστηκα από αυτά που είδα. Θα κάνει συνολικά καλό στη Θεσσαλονίκη η ανάδειξη τους. Και οι Θεσσαλονικείς θα έχουν άμεση γνώση σε τι χώματα πατάνε, τι ιστορία κουβαλάνε, σε συνάρτηση πάντα και προφανώς με τις σύγχρονες ανάγκες. Λαμβάνουμε υπόψη όσους αντιδρούν στη διατήρηση των αρχαιοτήτων και κάνουμε καλόπιστη συζήτηση. Ωστόσο η όποια καθυστέρηση τυχόν προκύψει δεν θα είναι μεγαλύτερη από την καθυστέρηση που θα υπήρχε αν εφαρμοζόταν το σχέδιο για αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αρχαίων. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνες έχει η Αττικό Μετρό, διότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας γι αυτές τις υποθέσεις, οι συμβατικές υποχρεώσεις λοιπόν δεν τηρήθηκαν για την φύλαξη και επιτάχυνση των διαδικασιών. Ευθύνες υπάρχουν και στις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Υπόθεση «Λούκος»
 
Εγώ το πόρισμα για τα οικονομικά το έμαθα από την «ΕφΣυν». Το αναζήτησα και το πήρα μετά. Κι έμαθα ότι είχε προχωρήσει (Γεν. Λογιστήριο, ΣΔΟΕ, κύρια ανάκριση για κακουργηματικές πράξεις). Δεν είναι δική μου ευθύνη αυτά. Όταν λοιπόν τα έμαθα ήταν αδύνατο να μην προχωρήσω όπως προχώρησα.

Για τους πολιτιστικούς θεσμούς
 
Είμαι υπέρ της πολιτικής και καλλιτεχνικής «ανεξιθρησκείας». Ο υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να ορίζει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, να ορίζει δηλαδή με ένα τρόπο το γούστο και το καλλιτεχνικό ρεύμα. Αυτό είναι λάθος. Γι αυτό υπάρχει η σκέψη να φτιάξουμε ένα σώμα έγκυρο με πρυτάνεις, εκπροσώπους των Σχολών Καλών Τεχνών, των Κρατικών Θεάτρων κλπ, με διεθνείς προσωπικότητες ακόμη, που θα έχουν την ουσιαστική ευθύνη να προτείνουν 2 ή 3 πρόσωπα στον υπουργό για κάθε οργανισμό και από αυτά τα πρόσωπα να επιλέγει ο υπουργός τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. 

Ημερομηνία συνέντευξης:

18/1/2016 12:00:00 πμ

URLs:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις
    ​​​​