Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αναστήλωση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στον Ταξιάρχη Γρεβενών
Ο Άγιος Δημήτριος στον Ταξιάρχη του Νομού Γρεβενών χρονολογείται τον 17ο αιώνα.Πρόκειται για ένα μονόχωρο κοιμητηριακό ναϋδριο. Στεγάζεται με δίρριχτη στέγη ενώ έχει προστεθεί νάρθηκας. Το Ιερό απολήγει σε ημικυκλική αψίδα. Εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Ο ναός έχει υποστεί πολλές αυθαίρετες επεμβάσεις και προσθήκες.

Οι αναστηλωτικές εργασίες άρχισαν το 2009 και συνεχίστηκαν ως το τέλος του έτους, ώσπου ο ναός να επανέλθει στην προγενέστερη των επεμβάσεων μορφή του. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με την επίβλεψη της 17ης ΕΒΑ.
Κατά τις εργασίες αποκατάστασης αντικαταστάθηκε η στέγη και το περίστωο της νότιας πλευράς. Οι τοιχοποιίες καθαρίστηκαν με υδροβολή και έγιναν αρμολογήματα. Έγινε συρραφή της ρωγμής στην ανατολική πλευρά και εφαρμόστηκαν ενέματα στις τοιχοποιίες. Αντικαταστάθηκε το μωσαϊκό στο δάπεδο με ξύλο και τοποθετήθηκαν ξύλινες πόρτες. Έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με την απομάκρυνση των μπαζών και τη δημιουργία αποστραγγιστικού αγωγού απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων στη βόρεια και δυτική πλευρά του ναού.

Χρηματοδότες: ΗΜΑΘ
17η ΕΒΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2009 - 31/12/2010

Τόπος:

  • Ταξιάρχη, Γρεβενών

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Τσιάπαλη Μαρία
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 24610 25903
Fax: +30 24610 25236
email: 17eba@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις