Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αναστήλωση ανατολικού τμήματος τειχών κάστρου Ανδρούσας
Το κάστρο της Ανδρούσας, κτισμένο στις δυτικές παρυφές του κάμπου της Μεσσηνίας, όπου και ο ομώνυμος οικισμός, αναφέρεται στο «Χρονικόν του Μορέως» ότι κτίστηκε από το Φράγκο πρίγκιπα Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο (1245-1278). Το κάστρο γνωρίζει ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, στα τέλη του οποίου υπήρξε η μεσσηνιακή έδρα της μισθοφορικής Εταιρείας των Ναβαρραίων. Στις αρχές του 15ου αι. το κάστρο περνά στους Δεσπότες του Μυστρά και λίγο αργότερα στους Τούρκους. Η χάραξή του ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και η κάτοψή του είναι τραπεζιόσχημη. Τα τείχη ενισχύονται περιμετρικά με πύργους (τετράγωνους, στρογγυλούς ή πολυγωνικούς) και σώζουν περίδρομο που εδράζεται σε σειρά αψιδωμάτων με ενδιαφέροντα κεραμοπλαστικά στοιχεία.
Στη σημερινή μορφή του κάστρου δεν αναγνωρίζεται εύκολα η ύπαρξη εσωτερικού περιβόλου, ενώ τμήμα του βόρειου και σχεδόν το σύνολο του δυτικού τμήματος των τειχών έχει καταστραφεί.
Το έργο «Αναστήλωση ανατολικού τμήματος τειχών κάστρου Ανδρούσας» υλοποιείται με αυτεπιστασία από την 26η Ε.Β.Α.. Εντάχθηκε με προϋπολογισμό 500.000 Ευρώ στον άξονα προτεραιότητας «012-Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013.
Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2012 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Στο πλαίσιο του έργου αποχωματώθηκε χειρωνακτικά και αποκαλύφθηκε τμήμα του νότιου τείχους, καθώς και τα δάπεδα σε όλες τις στάθμες των πύργων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενισχύσεις των θεμελίων, λιθοσυρραφές και ανακτίσεις των τειχών, βαθύς καθαρισμός των όψεων και της στέψης από βλάστηση, καθώς και διάστρωση υδραυλικού κονιάματος σε τμήμα του περιδρόμου του τείχους. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή των τριών αναλημματικών τοίχων στη νότια πλευρά του κάστρου, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται η ολοκλήρωση των ανακτίσεων τμημάτων των τειχών, συντήρηση των δαπέδων των πύργων και των αψιδωμάτων κ.ά.
Χρηματοδότης: ΕΣΠΑ 2007-2013

Ημερομηνία:

01/04/2012 - 31/12/2014

Τόπος:

  • Μεσσήνη, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις