Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας» Καστάνιας
Ο Άγιος Νικόλαος «στης Μαρούλαινας» είναι ένας από τους μικρότερους σταυρεπίστεγους ναούς της Πελοποννήσου. Είναι κτισμένος χωρίς ιδιαίτερη εκζήτηση, με πιο προσεγμένη τη δυτική του όψη, στην οποία διακρίνονται δύο εντοιχισμένα πινάκια πάνω από το πλίνθινο τόξο της θύρας. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που ανήκουν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε μία ενιαία φάση και χρονολογούνται προς τα τέλη του 13ου αιώνα. Η προσκυνηματική παράσταση του Αγίου Νικολάου στο βόρειο τοίχο του ναού έχει επιζωγραφισθεί σε κατοπινή φάση, ενώ μεταγενέστερες είναι και οι τοιχογραφίες του κτιστού τέμπλου, στο οποίο αναγνωρίζονται τρεις διαφορετικές φάσεις ιστόρησης.
Το μνημείο αποκαταστάθηκε κατά τα έτη 2010 και 2011 υπό την εποπτεία της 26ης ΕΒΑ και με τη χρηματοδότηση των Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου με δωρεά τους προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Πραγματοποιήθηκαν εργασίες στεγανοποίησης και ανακεράμωσης της στέγης, αποκατάσταση του δαπέδου στο εσωτερικό του ναού, αρμολογήματα και συμπλήρωση των κεραμοπλαστικών στοιχείων, τοποθέτηση νέας ξύλινης θύρας, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και αποκατάσταση των λιθόστρωτων καλντεριμιών που οδηγούν στο μνημείο. Παράλληλα στερεώθηκε και συντηρήθηκε στο σύνολό του ο τοιχογραφικός διάκοσμος του ναού.


Χρηματοδότες: Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου με δωρεά τους προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ημερομηνία:

01/01/2010 - 31/12/2011

Τόπος:

  • Μαρούλαινα-Καστάνιας, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις