Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εργασίες αποκατάστασης του καμπαναριού του Ι.Ν. των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Καστέλια Πυλίας
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια του οικισμού της Νέας Κορώνης, στο διάσελο μεταξύ του λόφου του Προφήτη Ηλία και του υψώματος όπου σώζονται ακόμα τα κτηριακά κατάλοιπα ενός μικρού κάστρου της περιόδου της Ενετοκρατίας. Ο ναός, διαστάσεων 13 Χ 8 μ., οικοδομήθηκε σύμφωνα με επιγραφή το 1702 την περίοδο, δηλαδή, που τη διοίκηση του Μοριά είχε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.
Σήμερα ο ναός, του τύπου της μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής, υψώνεται ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και αμπέλια, σαν ερημοκλήσι. Το τριώροφο καμπαναριό, ύψους 12 μ., οικοδομήθηκε μετά την αποπεράτωση του ναού. Είναι δομημένο με ντόπιους ορθογωνισμένους πωρόλιθους στις όψεις και ημίεργους ασβεστόλιθους και κροκαλοπαγείς λίθους στα γεμίσματα και μικρά τεμάχια πλίνθων. Την ενίσχυση της στατικής επάρκειάς του εξασφάλιζαν σιδερένιοι ελκυστήρες, που στο σύνολό τους είχαν, είτε αφαιρεθεί εντελώς, είτε μετατοπιστεί.
Το κωδωνοστάσιο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ήδη από το έτος 1995, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Το διάστημα 2011-2012 υλοποιήθηκαν με αυτεπιστασία από την 26η ΕΒΑ εργασίες αποκατάστασής του.
Πραγματοποιήθηκε η άμεση αντιστήριξη των ετοιμόρροπων τόξων του καμπαναριού και η εν συνεχεία ανάκτηση των γκρεμισμένων τμημάτων του.


Χρηματοδότες: Ιδιωτική Πρωτοβουλία, Δήμος Μεσσήνης

Ημερομηνία:

01/01/2011 - 31/12/2012

Τόπος:

  • Καστέλια-Πυλίας, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις