Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Στερέωση και Συντήρηση τοιχογραφιών και γλυπτού διακόσμου Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Καμπινάρι Πλάτσας
Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται έξω από τον οικισμό της Πλάτσας, στη θέση Καμπινάρι. Σήμερα ο ναός έχει τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Ωστόσο, κατά την πρώτη οικοδομική φάση του, η οποία χρονολογείται γύρω στο 1000, ο ναός ήταν μια τρίκλιτη θολοσκεπής βασιλική με νάρθηκα και τρεις ημικυκλικές αψίδες στα αντολικά. Σε μια δεύτερη οικοδομική φάση (1337) ανάγεται ο τρούλος που υψώνεται στο μέσο της καμάρας του κεντρικού κλίτους. Η αρχική τοιχοποιία του ναού αποτελείται από μεγάλους ορθογωνισμένους πωρόλιθους, που προέρχονται από γειτονικό λατομείο. Τα ανώτερα τμήματα των τοίχων είναι χτισμένα από μικρότερους λαξευτούς λίθους με τεμάχια πλίνθων στους αρμούς και η κατασκευή τους ανάγεται στη φάση ανακαίνισης του 1337. Το καμπαναριό είναι μεταγενέστερη προσθήκη, ενώ το τσιμεντένιο σφενδόνιο επάνω από το ιερό αποτελεί νεώτερη αυθαίρετη επέμβαση. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του μνημείου ανήκει σε πέντε διαφορετικές φάσεις. Οι τοιχογραφίες της πρώτης φάσης χρονολογούνται με επιγραφή στα 1337/8 και αποτελούν χορηγία του τζαούσιου Κωνσταντίνου Σπάνη και της συμβίας του Μαρίας. Αποτελούν πιθανότατα έργα καλλιτέχνη του Δεσποτάτου ή της Κωνσταντινούπολης. Οι τοιχογραφίες της δεύτερης φάσης χρονολογούνται με επιγραφή στα 1343/4, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα εκτελέστηκαν οι τοιχογραφίες της επόμενης φάσης. Τοιχογραφίες εκτελέστηκαν και το 15ο αι. και στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ιδιαίτερα αξιόλογος είναι ο γλυπτός διάκοσμος του τέμπλου, στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί σπόλια από μαρμάρινα τέμπλα του 12ου αι.
Σκοπός των εργασιών αναστήλωσης ήταν η στερέωση και συντήρηση του σημαντικότατου τοιχογραφικού διακόσμου που βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση διατήρησης, καθώς και του γλυπτού διακόσμου του ναού.
Το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την 26η Ε.Β.Α.. Εντάχθηκε με προϋπολογισμό 330.000 Ευρώ στον άξονα προτεραιότητας «012-Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2014.

Στο πλαίσιο του έργου (συνεχιζόμενο) πραγματοποιήθηκαν οι προαπαιτούμενες της συντήρησης των τοιχογραφιών εργασίες αποκατάστασης στο σύνολο του τρούλου, η στεγανοποίηση και ανακεράμωσή του με βυζαντινού τύπου κεραμίδια. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού και στερέωσης του τοιχογραφικού διακόσμου.Χρηματοδότης: ΕΣΠΑ 2007-2013

Ημερομηνία:

01/06/2011 - 30/09/2014

Τόπος:

  • Καμπινάρι - Πλάτσας, Μεσσηνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Προϊσταμένη ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δρ. Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 27210 22534
Fax: +30 27210 21372

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις