Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανασκαφή οικοπέδου Λουλουδιά
Το οικόπεδο Παντ. Λουλουδιά βρίσκεται στις παρυφέςτης ανατολικής πλευράς της νήσου Τελένδου και σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρων από τη θάλασσα, ενσωματωμένο στο μέσο του σημερινού οικισμού.
Επειδή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου προτίθεται να οικοδομήσει στο οικόπεδο συγκρότημαενοικιαζόμενων κατοικιών και καθώς υπήρχαν ορατές αρχαιολογικές ενδείξεις, ξεκίνησε ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, που διήρκεσε από 18/6 έως 31/12/2001. κατά το χρονικό αυτό διάστημα ερευνήθηκε περισσότερο από το βόρειο ήμισυ του οικοπέδου. Λόγω της κατωφέρειας του χώρου η έρευνα κινήθηκε σε βάθος από 0, 30 έως 2,50 μ.
Τα οικοδομικά κατάλοιπα που ήλθαν στο φως αποτελούν μέρος του πυκνοδομημένου παλαιοχριστιανικού οικισμού που απλωνόταν στο μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών ακτών της Τελένδου. Ανήκουν σε τρεις οικοδομικές φάσεις, δύο παλαιοχριστιανικές και μία μεσοβυζαντινή.

Η ανασκαφή του οικοπέδου Παντ. Λουλουδιά ξεκίνησε μέσα στο έτος 2001, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί. Κατά τοχρονικό διάστημα από 18/6 έως 31/12/2003 ερευνήθηκε χώρος διαστάσεων 14Χ11, 50 μ., που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από το βόρειο ήμισυ του οικοπέδου.
Τα οικοδομικά κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν αποτελούν μέρος του εκτεταμένου παλαιοχριστιανικού οικισμού της περιοχής και ανήκουν σε τρεις οικοδομικές και μία μεσοβυζαντινή. Σταθμός στην εξέλιξη του οικισμού αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 554 μ.Χ., ο οποίος και τεκμηριώθηκε ανασκαφικά.
Μετά τον σεισμό, άλλοι χώροι εγκαταλείπονται και άλλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατόπιν επισκευών.
Στα μέσα του 7ου αιώνα ο χώρος εγκαταλείπεται, για να επανακατοικηθεί αργότερα, στα μεσοβυζαντινά χρόνια.
Τα ευρήματα της ανασκαφής υπήρξαν ποικίλα και ενδιαφέροντα: νομίσματα, λυχνάρια, εμπορικοί αμφορείς, τμήματα μικρασιατικών και βορειοαφρικανικών πινακίων με έντυπη διακόσμηση, χάλκινα αγκίστρια ψαρέματος, θραύσματα γυάλινων αγγείων κ.ά.
Στις θεμελιώσεις των παλαιοχριστιανικών τοίχων εντοπίστηκαν σκόρπια ελληνιστικά όστρακα αγγείων που πιστοποιούν την παλαιοχριστιανική κατοίκηση της περιοχής.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

31/03/2003 -

Τόπος:

  • Τελένδος, Δωδεκανήσου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Υπεύθυνος: Μιχαήλ Κουτελλάς
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 2243023113

Βιβλιογραφία:

  • , Υπό δημοσίευση στα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου, Αθήνα, 2001
  • Μ. Κουτελλάς, Παλαιοχριστιανικός οικισμός στην Τέλενδο: πρώτα συμπεράσματα της πρόσφατης (2000-2001) ανασκαφικής έρευνας, ΧΑΡΙΣ ΧΑΙΡΕ, Μελέτες στη μνήμη της Χάρης Κάντζια, τόμος Β', Αθήνα, 2004, 376, 379-381
  • Μ. Κουτελλάς, Παλαιοχριστιανικός οικισμός νήσου Τελένδου. Πρώτα συμπεράσματα της πρόσφατης (2000-2002) ανασκαφικής έρευνας, Καλυμνιακά Χρονικά ΙΕ', ------------, 2003, 230-231

Ετικέτες:

Έτος:

2003
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις