Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανασκαφή στη θέση Μόλος περιοχής Αβδήρων
Έξω από την αρχαία πόλη των Αβδήρων, 4 περίπου χιλιόμετρα προς τα ΒΑ, στην παραλιακή θέση Μόλος, υπήρχε χαμηλό εδαφικό έξαρμα που κάλυπτε τα κατάλοιπα κτίσματος. Το έξαρμα βρίσκεται σε ιδιόκητητους αγρούς και η ανασκαφή ξεκίνησε ύστερα από αίτημα των ιδιοκτητών για αποδέσμευση ή απαλλοτροίωση. Μία πρώτη δοκιμαστική τομή είχε ήδη γίνει το 1991, η κανονική ανασκαφή όμως ξεκίνησε το 2004 και συνεχίστηκε το 2006.
Αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα δύο γειτονικών κτισμάτων που χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ. και είναι αγροικίες. Αποκαλύφθηκαν διάφοροι χώροι που το εσωτερικό τους καλύπτεται με κεραμίδια από τις στέγες που έχουν καταρρεύσει. Δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί και έτσι δεν γνωρίζουμε τα αντικείμενα που υπάρχουν πάνω στα δάπεδα, δεν μπορούμε δηλαδή να ταυτίσουμε τους χώρους ανάλογα με τη χρήση τους. Με βεβαιότητα αναγνωρίστηκε, εξαιτίας του σχήματος των τοίχων του, το τρικλίνιο. Πρόκειται για αίθουσα συμποσίων (το σαλόνι) του σπιτιού. Ο ένας (εξωτερικός) τοίχος των δωματίων αυτών είναι καμπύλος και εκεί τοποθετούσαν τα ανάκλιντρα. Τα κινητά ευρήματα δεν είναι πολλά. Αναφέρουμε μόνο μαρμάρινο θυμιατήριο με επιγραφή που αναφέρει τον Δία Ύψιστο. Βρέθηκε το 1964 και εκτίθεται σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Για το 2006
Ανασκάφηκε το πρώτο και δεύτερο κτίσμα, χωρίς να ολοκληρωθεί η κάτοψή του. Προσδιορίστηκαν με σαφήνεια τα εξωτερικά όριά του, ώστε η έκταση που θα δεσμευτεί είναι πλέον συγκεκριμένη. Πρόκειται σύντομα να προταθεί για απαλλοτρίωση στο ΥΠΠΟ.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2004 -

Τόπος:

  • Άβδηρα, Ξάνθης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος
Τηλ.: +30 25310 22411
Fax.: +30 2531021517
Email: ithepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Καλλιντζή Ν., ''Αρχαιολογικές Εργασίες της ΙΘ΄ Εφορείας στα Άβδηρα κατά το 1991'', ΑΕΜΘ 5, Θράκη, 1991, 455-470
  • Καλλιντζή Κ., Αρχαιολογικό Δελτίο 2003-2004, Χρονικά, ------------, Χ.Χ.

Ετικέτες:

Έτος:

2004
Δείτε ακόμη
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις