Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Αποκατάσταση, Ανάπλαση και Ανάδειξη Iουστινιάνειου Τείχους στη θέση Παλαιά Στρατώνα Λουτρακίου
Η ιστορική αξία του Ιουστινιάνειου Τείχους, η καλή σχετικά κατάσταση του μνημείου και η αρχαιολογική σημασία των αποκαλυφθέντων τμημάτων του όπως προέκυψαν από τις εργασίες στην θέση "Γαλότα" με αφορμή την χάραξη του νέου αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών επέβαλλαν την συνέχιση της αποκάλυψης και σε άλλα τμήματα του τείχους με σκοπό την αποκατάσταση και ανάδειξη αυτού.
Από το έτος 2004 έχουν ξεκινήσει εργασίες σε τμήμα τείχους στη θέση Παλαιά Στρατώνα Κυρά Βρύσης του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας με σκοπό την προστασία, ανάδειξη και προβολή του μνημείου.
Πρόκειται για τμήμα συνολικού μήκους 309μ. που διακόπτεται από την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και την επαρχιακή οδό προς Κυρά Βρύση και διαιρείται σε τρία τμήματα. Βόρεια της ΠΕΟ τμήμα μήκους 117μ. με δύο αποκαλυπτόμενους πύργους. Νότια της ΠΕΟ τμήμα στη νησίδα που δημιουργείται από τον κόμβο τριών οδών μήκους 57μ. με έναν αποκαλυπτόμενο πύργο. Το 3ο τμήμα παράλληλο προς την επαρχιακή οδό προς Κυρά Βρύση μήκους 135μ. με 3 αποκαλυπτόμενους πύργους.
Μετά το πέρας του ανασκαφικού έργου άρχισε η εκτέλεση στερεωτικών εργασιών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μετά την ολοκλήρωση στερεωτικών έργων θα ακολουθήσει διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με την κατασκευή διαδρόμων επίσκεψης.

Από τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2004-2006 αποκαλύφθηκε τμήμα του Ιουστινιάνειου τείχους συνολικού μήκους 309μ., έξι πύργοι και πρόχειρες κατασκευές στο εσωτερικό και εξωτερικό της οχύρωσης.
Το τείχος θεμελιώνεται πάνω στον φυσικό βράχο τον οποίο ακολουθεί ανάλογα με την διαμόρφωση του εδάφους.
Η τοιχοποιία κατά την εξωτερική πλευρά συνίσταται από ορθογώνιους πώρινους δόμους κατά το ισοδομικό σύστημα με παρεμβολή κεράμων στους αρμούς ενώ άφθονη είναι η χρήση αρχαίου οικοδομικού υλικού.
Χαρακτηριστική είναι η χάραξη πλήθους διακοσμητικών μυστρισμάτων στην επιχρισμένη επιφάνεια του εσωτερικού μετώπου. Η τειχογραμμή ενισχύεται με τετράπλευρους πύργους ορισμένοι των οποίων φέρουν β΄ φάση ενίσχυσης.
Ελάχιστα είναι τα κινητά ευρήματα στα οποία συγκαταλέγονται πέντε μυκηναϊκά εδώλια του τύπου Φ και Ψ της ΥΕ περιόδου.

Χρηματοδότης: Γ΄Κ.Π.Σ., Yπουργείο Πολιτισμού

Ημερομηνία:

01/01/2004 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Σκαρμούτσου Κωνσταντίνα
Αρχαιολόγος ΠΕ με βαθμό Α΄

Ετικέτες:

Έτος:

2004
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις