Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εξερευνώντας το Μυστρά
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Εξερευνώντας το Μυστρά' είναι το πρώτο που λειτούργησε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά. Στόχοι του είναι:

1. η εξοικείωση των μαθητών με τον εν λόγω Αρχαιολογικό Χώρο,
2. η καλλιέργεια της ικανότητας προσανατολισμού και ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Χώρου,
3. η κατανόηση της χωροταξικής οργάνωσης μιας βυζαντινής πόλης και
4. η κατανόηση του ρόλου που παίζει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον στη ζωή του ανθρώπου και στη συνειδητοποίηση της ανάγκης σεβασμού και προστασίας του.

Επιπλέον, επιδιώκεται και μια περαιτέρω εκμετάλλευση των γνώσεων που αποκόμισαν τα παιδιά είτε δρώντας στο πλαίσιο του σχολείου τους είτε σε συνεργασία με την Εφορεία μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Διαρκεί από δύο ώρες έως δύο ώρες και τριάντα λεπτά και μπορεί να το παρακολουθήσει ένα σχολικό τμήμα (έως 35 μαθητές).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Εξερευνώντας το Μυστρά' περιλαμβάνει μια περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά: στην Αγία Σοφία, τα Παλάτια, την Πύλη της Μονεμβασίας, την Παντάνασσα, το Αρχοντικό του Λάσκαρη, την Οδηγήτρια (Αφεντικό) και τον Άγιο Δημήτριο (Μητρόπολη).
Μέσα από αυτούς τους σταθμούς το παιδί γνωρίζει τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, εκκλησιαστική και κοσμική, ιδιωτική και δημόσια, την αγιογραφία, την αναστήλωση και το έργο της και κυρίως την ιστορία της Καστροπολιτείας του Μυστρά.
Προκειμένου δε να εξασφαλιστεί η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα, γίνεται χρήση χάρτη του χώρου, με τη βοήθεια του οποίου οι μαθητές κινούνται σ' αυτόν, αλλά και ενός ερωτηματολογίου, το οποίο και συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια της πορείας τους.

Όλα τα παραπάνω βοηθούν τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα το Μυστρά και να συμφιλιωθούν μαζί του ασκώντας, παράλληλα, την παρατηρητικότητα και την κρίση τους, ενώ προσπάθεια γίνεται από τον υπεύθυνο του προγράμματος και για τη σύνδεση των δραστηριοτήτων αυτών με τη διδακτέα ύλη (ιστορία, περιβαλλοντική αγωγή, γεωγραφία κ. τ. λ.).

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/09/1996 - 19/06/1996

Τόπος:

  • Μυστράς, Λακωνίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Περδικούλιας
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 2731028503
Fax: +30 2731025363
e-mail: 5eba@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • ΥΠΠΟ-ΤΑΠΑ, Παιχνίδια Πολιτισμού, Αθήνα, 2002

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ-08:30-14:30 Τε-08:30-14:30 Πε 08:30-14:30
Χώρος λειτουργίας: Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
Ηλικίες: 10-18 ετών​​

Έτος:

1996
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις