Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Ο ζωγράφος Ρωμανός Καλομοίρης επισκέπτεται τη Βέροια»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε, Στ΄ Δημοτικού και Α΄και Β΄ τάξης Γυμνασίου, δηλαδή σε μαθητές που διδάσκονται ή διδάχθηκαν βυζαντινή ιστορία. Τα έντυπα που το συνοδεύουν είναι δύο, ένα για τον εκπαιδευτικό και ένα για το μαθητή. Το έντυπο του εκπαιδευτικού περιέχει την πληροφορία που απαιτείται ώστε να εκπληρωθούν οι σκοποί του προγράμματος, με τρόπο ωφέλιμο και το δυνατόν, πλήρη επιστημονικό. Το έντυπο του μαθητή αποτελείται από δύο μέρη, ένα "τερπνόν", δηλαδή μιαν αφήγηση για τον ήρωα του βιβλίου και, στην ουσία, το θέμα που θέλουμε να παρουσιάσουμε, και ένα "ωφέλιμον", δηλαδή σειρά πληροφοριών και ασκήσεων που απευθύνονται στις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αντίληψη των μαθητών. Το θέμα του προγράμματος, ο σκοπός του, είναι να "διαβαστεί" η μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας και το ειδικό της θέμα, η επικοινωνία και οι ζωγράφοι ως παράγοντες εκπλήρωσής της.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τον εκπαιδευτικό με τη συνδρομή αρχαιολόγου. Οι μαθητές επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου και της έκθεσης, αφού νωρίτερα έχουν προετοιμαστεί και ενημερωθεί για το σκοπό της επίσκεψής της. Ο αρχαιολόγος ξεναγεί και κατατοπίζει τους μαθητές για το σκοπό της έκθεσης και για το θέμα της, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα αντικείμενα που προτείνονται και από το έντυπο του μαθητή. Ο εκπαιδευτικός, στη συνέχεια, καλεί τους μαθητές να λύσουν 1 ή 2 από τις ασκήσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου. Η ξενάγηση και οι ασκήσεις ακολουθούν τη ροή του έντυπου υλικού, όπου οι παρεχόμενες πληροφορίες αφορούν: α) στο τι είναι Βυζάντιο, β) στους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα στους ζωγράφους κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (συνθήκες μαθητείας, εργασίας κλπ.), γ) στο ρόλο του παραγγελιοδότη για την παραγωγή του έργου και δ) στο ζωγράφο ως παράγοντα επικοινωνίας.

Ημερομηνία:

01/10/2002 - 31/12/2007

Τόπος:

  • Βέροια, Ημαθίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαγδαληνή Παρχαρίδου-Αναγνώστου
Αρχαιολόγος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης
Τηλ: +30 23310 29737, 25847
Fax: +30 23310 71725
e-mail: 11eba@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • , Ο ζωγράφος Ρωμανός Καλομοίρης επισκέπτεται τη Βέροια, ή πως ένας καλλιτέχνης βοηθά στη μετάθεση της πληροφορίας (έντυπα εκπαιδευτικού/μαθητή), Βέροια, 2002

Ετικέτες:

Έτος:

2002
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις