Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Chen Zhen - Μεταφορές του σώματος
Η σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Βλέπω και Παίζω", που απευθύνεται στην πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης (τάξεις δημοτικού) περιλάμβανε περιήγηση της έκθεσης και εικαστικό εργαστήρι. Η περιήγηση περιλάμβανε την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, τη συζήτηση γύρω από τα έργα, τη χρήση του σώματος μέσω της κίνησης αλλά και τη χρήση ήχων. Στο εργαστήριο, τα οπτικά και αισθητικά ερεθίσματα που προσέλαβαν τα παιδιά κατά την ξενάγηση διοχετεύτηκαν σε δικές τους εικόνες και κατασκευές μέσα από το παιχνίδι με διαφορετικά υλικά.
Tα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους των δύο μεγαλύτερων βαθμίδων (τάξεις γυμνασίου και λυκείου) περιλάμβαναν μια εισαγωγή στο έργο του Chen Zhen και περιήγηση στα έργα της έκθεσης. Κατά την περιήγηση, η επιμελήτρια συζήτησε με τους μαθητές τα στοιχεία της κινεζικής παράδοσης και του δυτικού πολιτισμού όπως αντιπαρατίθενται και συνδιάζονται στα έργα της έκθεσης.
Τα προγράμματα τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνοδεύτηκαν από ειδικά σχεδιασμένα φυλλάδια, τα οποία μπορεί να επεξεργασθεί ο μαθητής μόνος του ή μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Τα φυλλάδια αυτά περιείχαν επεξηγηματικά κείμενα μικρής έκτασης σχετικά με τις ενότητες της έκθεσης, επιλεγμένες φωτογραφίες έργων και ερωτήσεις για συζήτηση. Τα φυλλάδια της πρώτης βαθμίδας περιλάμβαναν επίσης χώρο για σχέδιο και ζωγραφική καθώς και ασκήσεις-παιχνίδια.
Κύριος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η κατανόηση του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων στη σύγχρονη τέχνη. Μέσα από τα έργα του Chen Zhen διερευνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης ανλτεί στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Γεννημένος στην Σαγκάη το 1955, ο Chen Zhen έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι από το 1986 και ως τον απροσδόκητο θάνατό του το Δεκέμβρη του 2000. Ο συνδυασμός αυτών των ιδιαίτερων και διαφορετικών εμπειριών είναι εμφανής στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων, και από τη συνύπαρξη πολιτισμικών γνωρισμάτων τόσο της κινεζικής όσο και της δυτικής κοινωνίας. Πρόκειται για έναν σημαντικό καλλιτέχνη του οποίου οι εκθέσεις έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής, με τελευταία την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Serpentine του Λονδίνου.
.

Ημερομηνία:

19/03/2002 - 18/05/2002

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις