Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ένας περίπατος με την Ήρα
​Η ΚΑ ΕΠΚΑ, στο πλαίσιο των στόχων της για ευαισθητοποίηση του κοινού και κατά κύριο λόγο των παιδιών σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, οργάνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σάμο. Η ανάπτυξη κατά τους αρχαίους χρόνους σ' αυτό το νησί του αρχιπελάγους του σπουδαίου ιωνικού πολιτισμού και η λατρεία της μεγάλης θεάς Ήρας, που ταυτίσθηκε με τον τόπο, ήταν το υπόβαθρο αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το σαμιακό αρχαϊκό ιερό της Ήρας είναι από τα σημαντικότερα αρχαία ιερά του ελλαδικού χώρου ενώ η Γλυπτοθήκη του Μουσείου Βαθέος είναι ο χώρος έκθεσης μοναδικών δημιουργημάτων της αρχαϊκοϊωνικής πλαστικής.

Η περιήγηση στο χώρο του Ιερού με ξεναγό την ίδια τη θεά, οι προς τιμήν της γιορτές και η ανάθεση αφιερωμάτων σ΄αυτήν συνιστούν το πρώτο μέρος του προγράμματος.

Το δεύτερο μέρος διαδραματίζεται στη Γλυπτοθήκη του Μουσείου και μέσω των γλυπτών, που είχαν αφιερωθεί στη θεά, τα παιδιά μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά του Κούρου και της Κόρης αλλά και πληροφορούνται για τον τρόπο κατασκευής τους από τη στιγμή της εξόρυξής τους από το λατομείο μέχρι και τη στιγμή της έκθεσής τους στο Μουσειακό Χώρο.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Μελίνα" και αποτελείται από δύο πράξεις. Η πρώτη εξελίσσεται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ηραίου ενώ η δεύτερη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου.

Η διάρκειά του είναι δύο ημέρες κάθε φορά και συμμετέχει σε αυτό μία σχολική τάξη μαθητών 9-10 ετών. Την ευθύνη του προγράμματος έχει η αρχαιολόγος της ΚΑ ΕΠΚΑ κ. Μαρία Βιγλάκη.

Στο Ηραίο οι μαθητές ενσαρκώνουν τους πιστούς που προσέρχονται στο Ιερό για να προσευχηθούν στη μεγάλη θεά και να αφιερώσουν αναθήματα σε αυτήν. Η θεά τους υποδέχεται στην είσοδο του ιερού και με μια σειρά ερωτήσεων που υποβάλλονται απο τα παιδιά προς αυτήν, προβάλλει ολόκληρος ο Ιερός χώρος με τα επί μέρους οικοδομήματά του. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την προσφορά στους μαθητές γλυκισμάτων, των γνωστών "πλακούντων", που κάποιες ευγενικές σαμιώτισσες έχουν παρασκευάσει.

Στο αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τον τύπο του Κούρου και της Κόρης, να αναφέρουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παραπάνων γλυπτών, να εντοπίσουν και, εάν μπορούν, να διαβάσουν τις επιγραφές στους μηρούς των αγαλμάτων.

Τέλος δίνεται χρόνος στους μαθητές να ζωγραφίσουν ό,τι τους εντυπωσίασε περισσότερο από τα γλυπτά του Μουσείου και υπάρχει πρόθεση έκθεσης των έργων των μικρών μαθητών σε συνεργασία με τα συμμετέχοντα σχολεία.


Ημερομηνία:

01/01/2000 -

Τόπος:

  • Σάμος, Σάμου

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Μαρία Βιγλάκη - Σοφιανού
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 22730 61400, 87709
Fax: +30 22730 61400, 87709

Βιβλιογραφία:

  • Βιγλάκη, Μ., Αρχαία Σάμος- το Ιερό της Ήρας, Σάμος, χ.χ.

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Χώρος λειτουργίας: Aρχαιολογικός Χώρος Ηραίου και Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου 
Ηλικίες: 9-10 ετών​

Έτος:

2000
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις