Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Ανοικτές Ημέρες: Η ιστορία μιας ανασκαφής από τον αρχικό σχεδιασμό στην τελική παρουσίαση
Ο νέος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού "Ανοικτές Ημέρες" εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από την 4η Εφορεία Βυζαβτινών Αρχαιοτήτων στην υπό εξέλιξη συστηματική ανασκαφή που διεξάγεται, σε συνεργασία με το ΤΔΠΕΑΕ, στο Εμπορικό Λιμάνι της Ρόδου.
Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν είχαν σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις εκτελούμενες ανασκαφικές εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και γενικότερα για τις τεχνικές και μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας. Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν ορισμένες πτυχές του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Κριτήρια για την επιλογή της ανασκαφής στο Εμπορικό Λιμάνι αποτέλεσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον τωνμπολιτών για το τι ακριβώς συμβαίνει στη βιτρίνα της πόλης τους και, αφετέρου, η γενικευμένη περιέργεια του κοινού για τα μυστικά της επιστήμης της αρχαιολογίας.
Το επιτελούμενο έργο στο μεσαιωνικό Μώλο των Μύλων χρησιμοποιήθηκε ως καμβάς για μία συνολικότερη παρουσίαση των μεθόδων, τεχνικών και επιδιώξεων μιας οποιασδήποτε ανασκαφής.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού των Ανοικτών Ημερών διήρκεσαν δύο ημέρες (Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου 2002) και είχαν ως πυρήνα τους μία έκθεση με κείμενα και εποπτικό υλικό που στήθηκε στο χώρο της ανασκαφής.
Περιλάμβαναν κυρίως καθοδηγούμενες περιηγήσεις των επισκεπτών στους καθορισμένους, σύμφωνα με τις διαδοχικές θεματικές ενότητες, σταθμούς.
Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά την εξέλιξη μιας ανασκαφής με έμφαση στις μεθόδους καταγραφής, σχεδίασης, φωτογράφισης και αποτύπωσης των ευρημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους εργαστηριακής επεξεργασίας και συντήρησής τους.
Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (τεχνίτες ανασκαφής, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, συντηρητές). Τις παραπάνω δραστηριότητες επισφράγισε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "Χειμερινοί Κολυμβητές".

Ημερομηνία:

01/06/2002 - 02/06/2002

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Υπεύθυνος: Μαρία Μιχαηλίδου Διευθύντρια
Τηλ: +30 241025500
Fax: +30 241021954

Βιβλιογραφία:

  • , Ανοικτές Ημέρες. Η ιστορία μιας ανασκαφής από τον αρχικό σχεδιασμό στην τελική παρουσίαση, Ρόδος, 2002.

Ετικέτες:

Έτος:

2002
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις