Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Στην πόλη των Ιπποτών
Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Στην πόλη των Ιπποτών…" σχεδιάστηκε από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, το 1997.
Στόχο του προγράμματος αποτέλεσε η γνωριμία των παιδιών με την ιστορία του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών και η εξοικείωσή τους με την πολεοδομία, τη χωροταξική οργάνωση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου και την κοινωνική διάρθρωση κατά την περίοδο της Ιπποτοκρατίας.
Η γνωριμία με τα μνημεία του τόπου και η εκμάθηση της τοπικής ιστορίας, μέσω αυτής της ιδιαίτερης εκπαιδευτικής διαδικασίας, στοχεύει επίσης στη δημιουργία μίας στενότερης σχέσης των μαθητών με το παρελθόν και στην πρόωθηση μίας νέας οπτικής απέναντι στην πολιτιστικής μας κληρονομιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Στην πόλη των Ιπποτών…" στεγάζεται στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, διαρκεί περίπου δύο (2) ώρες και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τριων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.
Στη διάρκεια του πρώτου μέρους προγράμματος προσφέρονται στους μαθητές - μέσω της προβολής διαφανειών καιδιαλογικής,"μαιευτικής" διαδικασίας- ιστορικές και άλλες πληροφορίες που σχετίζονται με την εξέλιξη και τη διάρθρωση του ιωαννιτικού τάγματος, τη δομή και την κοινωνική οργάνωσητης μεσαιωινκής πόλης της Ρόδου.
Η εμπέδωση των παρεχόμενων πληροφοριών επιτυγχάνεται στη συνέχεια, κατά το δεύτερο μέρος του προγράμματος, στο οποίο τα παιδιά καλούνται να συναρμολογήσουν ένα επιδαπέδιο πάζλ που εικονίζει το χάρτη της ιπποτικής πόλης.
Τη βιωματική προσέγγιση του θέματος εξυπηρετούν, εν κατακλείδι, αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα, στα οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά.

Ημερομηνία:

01/10/1997 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Υπεύθυνος: Κωνσταντία Κεφαλά
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 241030960
Fax: +30 241021954
e-mail:

Βιβλιογραφία:

  • , "Στην πόλη των Ιπποτών", εκπαιδευτικό έντυπο., Ρόδος, X.X

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ-Πε 09.00-11.00
Χώρος λειτουργίας: Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης
Ηλικίες: 9-17 ετών​​

Έτος:

1997
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις