Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση και φύλαξη εκκλησιαστικών υφασμάτων
Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με το International Academic Projects, ένα διεθνές εκπαιδευτικό σωματείο για τη συντήρηση που εδρεύει στο Λονδίνο, θα διοργανώσει σεμινάριο για τη συντήρηση των Ιερατικών Αμφίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρόδο. Το νεοσύστατο εργαστήριο συντήρησης υφασμάτινων αντικειμένων στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα φιλοξενήσει σπουδαστές συντήρησης, καθώς και ενδιαφερομένους από σχετικές ειδικότητες οι οποίοι επιθυμούν να εντρυφήσουν στη συντήρηση των ιερατικών αμφίων. Οι ενδιαφερόμενοι, ειδικοί από όλο τον κόσμο, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις για την τεχνολογία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εκκλησιαστικά υφάσματα σε μοναστηριακούς χώρους. Θα γίνει επίσης και πρακτική εφαρμογή μεθόδων πρώτων σωστικών επεμβάσεων στη συλλογή αμφίων από τη Μονή Χοζοβιώτισσας Αμοργού.
Στους χώρους του εργαστηρίου θα γίνει επίδειξη των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση και την αποθήκευση των αμφίων, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη και εφαρμογή των μεθόδων σε συλλογή αμφίων της μονής Κοίμησης Θεοτόκου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Ρόδου.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη συντήρηση ιερατικών αμφίων θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον Οκτώβριο του 2004 και θα διαρκέσει 5 μέρες. Η διοργάνωση γίνεται από το International Academic Projects σε συνεργασία και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων που έχει συντάξει τη μελέτη συντήρησης των Ιερατικών Αμφίων της Μονής Χοζοβιώτισσας Αμοργού και επιμελείται την οργάνωση του νέου εργαστηρίου συντήρησης υφασμάτινων αντικειμένων που θα στεγάζεται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαλέξεις για την τεχνολογία κατασκευής και την ιστορία των ιερατικών αμφίων της ορθόδοξης εκκλησίας, τους παράγοντες διάβρωσης και τις φθορές που παρουσιάζουν τα άμφια στο εκκλησιαστικό περιβάλλον και τις πρώτες σωστικές επεμβάσεις συντήρησης που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εφαρμογές εργασιών συντήρησης σε αυθεντικά αντικείμενα στο εργαστήριο συντήρησης υφάσματος και τεχνικές προστασίας και αποθήκευσης σε άμφια σε μονή της Ρόδου που θα επισκεφτούν.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

04/10/2004 - 08/10/2004

Τόπος:

  • London, Εξωτερικό

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

James Black
Τηλέφωνο: 442073800800
Φάξ: 442073800500
E-mail: info@academicprojects.co.uk

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες Λειτουργείας: Δε-Πα
Χώρος Λειτουργείας: Εργαστήριο Συντήρησης Υφάσματος 4ης ΕΒΑ-Ρόδος, Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου
Ηλικίες: Ενήλικοι​​

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις