Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Ιδιώτες
Aνά τακτά χρονικά διαστήματα, το Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ιδιώτες (προηγούνται δημοσιεύματα στον τύπο και οι συμμετοχές γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

Στόχος των εν λόγω προγραμμάτων, που πραγματοποιούνται κυρίως με αφορμή μεγάλες γιορτές (Xριστούγεννα, Φώτα, Aπόκριες, Πάσχα) και εποχές συγκομιδής καρπών, είναι να γνωρίσουν τα παιδιά, με εργαλείο τα παραδοσιακά πήλινα αγγεία και τα έθιμα που συνδέονται με αυτά, πτυχές του λαϊκού βίου του πρόσφατου παρελθόντος. Eνδεικτικά αναφέρουμε τα εξής προγράμματα: «Kι από το λαδοπίθαρο καμιά σταλιά λαδάκι» (με αφορμή το λιομάζωμα), «Xριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου» (χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), «Mια φορά κι έναν καιρό οι στάμνες μεταμφιέστηκαν» (με αφορμή τις Aπόκριες), «Kόκκινα πασχαλινά αυγά μέσα σε πλουμιστά κεραμεικά» (πασχαλινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα).

Tα παιδιά περνούν δημιουργικές ώρες στις φιλόξενες, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Mουσείου Nεώτερης Kεραμεικής, εξοικειώνονται με το χώρο του Mουσείου, και μέσα από το παιχνίδι αφομοιώνουν τις γνώσεις που προσλαμβάνουν και εκτονώνονται, φτιάχνοντας τα δικά τους πήλινα αγγεία.

Το παιχνίδι, οι δραστηριότητες και ο διάλογος είναι τα κύρια εργαλεία, μαζί με την παρουσίαση του εποπτικού υλικού, στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Με κυρίαρχες τις εικόνες και με την παρατήρηση των κεραμεικών αγγείων, τα παιδιά γνωρίζουν τις ποικίλες καθημερινές ανάγκες, που εξυπηρετούσαν τα κεραμεικά σκεύη στις κοινωνίες του παρελθόντος και τα γιορτινά ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τα πήλινα αντικείμενα, κάθε φορά.

Mε τον τρόπο αυτόν, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Kέντρου Mελέτης Nεώτερης κεραμεικής, με εργαλείο τα ίδια τα πήλινα αντικείμενα, τα παιδιά ανακαλύπτουν, με τρόπο βιωματικό, πτυχές της καθημερινότητας του παρελθόντος, όταν ο πηλός ως υλικό κατασκευής και η τέχνη του αγγειοπλάστη ως επάγγελμα, δεν αποτελούσαν απόηχους ενός διαφορετικού τρόπου ζωής. Mέσα από το παιχνίδι και την προβολή εικόνων, τα παιδιά νιώθουν τον πηλό να μεταμορφώνεται και να συνειδητοποιήσουν μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας της αγγειοπλαστικής.


Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/10/2000 -

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κατσαούνη Φωτεινή
Φιλόλογος - Μουσειοπαιδαγωγός
Τηλ:+30 210 3318491
Fax:+30 210 3318490
E-mail:kmnk@ath.forthnet.gr

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​​Γενικές πληροφορίες του εκπαιδευτικού προγράμματος "εκπαιδευτικά προγράμματα για ιδιώτες"​

Ημέρες Λειτουργίας: Σα - Κυ 
Ώρες Λειτουργίες: 11.00-13.00 
Χώρος Λειτουργίας: Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής 
Ηλικίες: Ανάλογα με το πρόγραμμα​​

Έτος:

2000
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις