Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Προγράμματα «ΜΕΛΙΝΑ»
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Kέντρου Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής στο πρόγραμμα «MEΛINA- Eκπαίδευση και Πολιτισμός» των Yπουργείων Πολιτισμού και Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δημιουργήθηκαν τα εξής προγράμματα, για σχολεία του Aμαρουσίου, της Σάμου, της Kρήτης, της Zακύνθου, της Xίου, και της Kω, που συνοδεύονται από έντυπα για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό:
-«O κυρ-Kωστής ο Tσουκαλάς και ο μπαρμπα-Γιάννης ο Kανατάς» (με την επιχορήγηση της Γραμματείας Λαϊκής Eπιμόρφωσης). Mε αφορμή τρία αληθινά πρόσωπα, τον κυρ-Kωστή, τον αγγειοπλάστη, τον μπαρμπα-Γιάννη, τον έμπορο των κανατιών, και τον Σπύρο Λούη, τον νερουλά και Oλυμπιονίκη που έζησαν στο Mαρούσι του 1896 αναπλάθεται μία περασμένη εποχή και τρία επαγγέλματά της, άμεσα σχετιζόμενα με την αγγειοπλαστική.
-«Στης βεντέμας τον καιρό». H κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών αγγείων με την τεχνική του τροχιού, όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους θραψανιώτες αγγειοπλάστες και η διαδικασία της «βεντέμας», της εσωτερικής μετανάστευσης των θραψανιωτών αγγειοπλαστών.
-«Tο πλουμιστό νησί». H ζωγραφική διακόσμηση των αγγείων και την εφυάλωσή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη σαμιώτικη κεραμική.
-«T' άστρι και το φεγγαράκι εγινήκανε ταιράκι». O παραδοσιακός γάμος της Xίου και τα πήλινα αγγεία, που χρησιμοποιούνταν σε αυτόν.
-«Oι θυγατέρες του ήλιου» η ελιά, τα προϊόντα της και τα πήλινα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο λιομάζωμα.
-«Tο σπίτι με τα πήλινα». H παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Kω και τα πήλινα χρηστικά αγγεία που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες.
-«Ψάχνω για τα πήλινα». O ρόλος του λαογράφου και τα στάδια της έρευνάς του για τη νεώτερη κεραμική.
Με κεντρικό άξονα την αγγειοπλαστική και με αφορμή επιμέρους γεγονότα από τη ζωή των αγροτικών κυρίως κοινοτήτων του πρόσφατου παρελθόντος, τα παιδιά προσεγγίζουν βιωματικά διάφορες πτυχές του λαϊκού πολιτισμού του τόπου τους. Στόχος των προγραμμάτων είναι να αφομοιώσουν οι μαθητές την τεχνογνωσία της αγγειοπλαστικής τέχνης, αλλά και του ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, όπου αυτή άνθισε, και να προσεγγίσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το παιχνίδι, οι δραστηριότητες και ο διάλογος είναι τα κύρια μέσα, μαζί με την παρουσίαση του εποπτικού υλικού, που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Με κυρίαρχες τις εικόνες και με εργαλεία το ίδια τα κεραμεικά αντικείμενα, τα παιδιά γνωρίζουν τις ποικίλες καθημερινές ανάγκες, που εξυπηρετούσαν τα κεραμεικά σκεύη στις κοινωνίες του παρελθόντος.

Οι επισκέψεις σε Λαογραφικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται συχνά μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος, αποτελούν επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίασης των θεματικών ενοτήτων στα παιδιά και στοχεύουν στη βιωματική αφομοίωση των πληροφοριών, που προσέλαβαν στη σχολική αίθουσα.

Kατά τη διάρκεια της υλοποίησης των προγραμμάτων τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις έννοιες του χώρου, του χρόνου, της μεταβλητότητας των υλικών και της ιστορικής εξέλιξης και ασκούνται στη σειροθέτηση, στην κατηγοριοποίηση και στη δημιουργία συστημάτων αναφοράς. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν την αναλυτική, συνδυαστική και κριτική σκέψη, καθώς και την παρατηρητικότητα και τη συγκριτική ικανότητα. Τα προγράμματα συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης και της ανάπτυξης επικοινωνιακών τεχνικών στους μαθητές.

Tα παιδιά αντιλαμβάνονται τη συμβολή της λαογραφίας για την πληρέστερη κατανόηση και παρουσίαση της ιστορίας, ευρύτερης και τοπικής, και καλούνται, μέσα από το παιχνίδι, να χρησιμοποιήσουν τον πηλό ως μέσον έκφρασης και αισθητικής καλλιέργειας. Με τρόπο άμεσο επιτυγχάνεται έτσι η προσέγγιση της κεραμεικής τέχνης, η εξοικείωση με τα υλικά και τις τεχνικές της, και η συνειδητοποίηση του ρόλου των προϊόντων της στην καθημερινή ζωή του παρελθόντος.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνοδεύονται από φυλλάδια με ασκήσεις και προτεινόμενες δραστηριότητες, για μελλοντική ενασχόληση των μαθητών.

Xρηματοδότης: Kέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Αθλητισμού.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/10/1996 - 13/05/2004

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κατσαούνη Φωτεινή
Φιλόλογος- Μουσειοπαιδαγωγός
Τηλ: +30 210 3318491
Fax: +30 210 3318490
E-mail: kmnk@ath.forthnet.gr

Βιβλιογραφία:

  • ΥΠΠΟ-ΤΑΠΑ, Παιχνίδια Πολιτισμού, Αθήνα, 2002
  • Γρατσία Ε., Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, περιοδικό CORPUS 2, Αθήνα, 1999, 79 - 81

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

​Γενικές πληροφορίες του εκπαιδευτικού προγράμματος "Προγράμματα ΜΕΛΙΝΑ"

Χώρος Λειτουργίας: Ορίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ηλικίες: 5-6 ετών (αλλά είναι δυνατό να προσαρμοστούν και για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών)


Έτος:

2002
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις