Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Eκπαιδευτικά προγράμματα ΙΣΤ΄ εφορείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
Η ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. εγκαινίασε τις εκπαιδευτικές της δραστηριότητες το Νοέμβριο του 1996, θέτοντας σε λειτουργία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Φιλίππου Βασίλισσα». Επόμενο βήμα αποτέλεσε η διοργάνωση, τον Οκτώβριο του 1998, ενός δεύτερου μονίμου προγράμματος με τίτλο «Η αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Ιστορία και Τοπογραφία» στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Το 2001 τέθηκαν σε λειτουργία δύο ακόμη προγράμματα: «Το παραμύθι της Θεσσαλονίκης» που απευθυνόταν σε μαθητές μικρών τάξεων του δημοτικού και «Το Γαλεριανό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης» στον αντίστοιχο αρχαιολογικό χώρο της πόλης.

Σταθμός για την περαιτέρω ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εφορείας, υπήρξε η συμμετοχή της (1997-2000) στο διυπουργικό (ΥΠΠΟ - ΥΠΕΠΘ) πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. Εκπαίδευση και πολιτισμός - Ο κόσμος της αρχαιότητας με τέσσερα (4) επί μέρους προγράμματα, ως εξής: 1. Η Προϊστορική Τούμπα της Θεσσαλονίκης. 2 Η αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης. Ιστορία και Τοπογραφία. 3. Όλυνθος. Ιστορία και πολεοδομική οργάνωση της πρωτεύουσας των Χαλκιδέων, και 4. Παλατιανό (αρχαίο Ίωρον): Μια πόλη της αρχαίας Κρηστωνίας. Τα προγράμματα αυτά, μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στο πλαίσιο του ΜΕΛΙΝΑ, διαμορφώθηκαν σε δανειστικά, με την μορφή φακέλου που περιλαμβάνει βιβλίο για το δάσκαλο, βιβλίο για το μαθητή και πλούσιο εποπτικό υλικό. Το 2002 προστέθηκε, σε μορφή δανειστικού φακέλου επίσης, το πρόγραμμα «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» στην ομώνυμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τέλος, το πρόγραμμα «Τα Νομίσματα της Μακεδονίας», σε μορφή φυλλαδίου εργασίας, τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2002».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2003 λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός των θερινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εφορείας. Το πρόγραμμα που επιλέχτηκε ήταν το ήδη υπάρχον «το παραμύθι της Θεσσαλονίκης» με τις αναγκαίες τροποποιήσεις έτσι ώστε να απευθυνθεί σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Κατά το χειμώνα του 2004 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ο μακεδονικός τάφος στο Φοίνικα», στον αρχαιολογικό χώρο του μακεδονικού τάφου στην περιοχή Φοίνικα Θεσσαλονίκης, ενώ στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έκθεση «Αρχαίες αγροικίες σε σύγχρονους δρόμους», πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περίπατος σε ένα αρχαίο αγρόκτημα». Το καλοκαίρι του 2005 λειτούργησε στην Κρυπτή Στοά το πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τη ρωμαϊκή αγορά της πόλης μου».

Τον Μάρτιο του 2004, μετά το διοικητικό χωρισμό της εφορείας από το αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η έδρα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταφέρθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς. Σε λειτουργία παραμένουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Η αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης», «Το Γαλεριανό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», «Ο μακεδονικός τάφος στο Φοίνικα», και οι δανειστικοί φάκελοι του προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ. Κατά τη διάρκεια του 2006 στις μόνιμες εκπαιδευτικές δράσεις της εφορείας προστίθενται δύο νέα προγράμματα με τη μορφή ατομικού εντύπου και αφορούν στα περιφερειακά μουσεία: «Άκανθος, Σάνη, Στάγειρα- τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική. Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου» και « Αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς. Μικρός οδηγός για παιδιά». Τα σχετικά έντυπα προβλέπεται να διατεθούν στα σχολεία των νομών μετά από ενημερωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς.


Τα παραπάνω προγράμματα προσφέρονται δωρεάν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία και σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού μετά από τηλεφωνική συνεννόηση. Λειτουργούν δύο δίωρα προγράμματα ημερησίως, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, που περιλαμβάνουν εισαγωγή στο θέμα, περιήγηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ζωγραφική, πηλό, δραματοποίηση κ.ά.). Τα παρακολουθούν σε ετήσια βάση 7.500 μαθητές κατά μέσο όρο.

Xρηματοδότης: YΠΠΟ

Ημερομηνία:

01/01/1996 - 01/12/2006

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γκατζόλης Χρήστος, Σακαλή Όλγα
Αρχαιολόγοι
Τηλ: +30 2310 221266, 801428, 801429
Fax: +30 2310 221266
E-mail: istepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Γκατζόλης Χρήστος, Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης , Αρχαία Αγορά Θεσσαλονικης 1, Θεσσαλονίκη, 2001
  • Νικονάνου Ν., Φουρλίγκα Ε., Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1996-97, Θεσσαλονίκη, 2001
  • Γκατζόλης Χρήστος και συνεργάτες, Τεύχη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μελίνα, ------------, χ.χ.

Σχετικά Αρχεία:

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 10:00-14:00
Χώρος λειτουργίας: Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, Γαλεριανό συκρότημα Θεσσαλονίκης, Μακεδονικός τάφος Φοίνικα Θεσσαλονίκης, Όλυνθος Ν. Χαλκιδικής, Παλατιανό Ν. Κιλκις, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.
Ηλικίες: παιδιά από 10-16 ετών​​

Έτος:

1996
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις