Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Σχολεία-Μουσεία
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος Πήγασος. Η πρώτη φάση με τίτλο «Το Σχολείο Υιοθετεί ένα Μνημείο» ολοκληρώθηκε το 1997. Η δεύτερη, με το νεό τίτλο «Σχολεία - Μουσεία»,εγκαινιάστηκε το 1999 σε συνάντηση των εθνικών αντιπροσωπειών, όπου τέθηκαν οι βάσεις για τη συνέχιση του προγράμματος με δράσεις διάρκειας ενός σχολικού έτους κάθε φορά.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος (1999 - 2002) συμμετείχαν σχολεία από το Νομό Κέρκυρας με συντονίστρια τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κερκύρας και σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με συντονίστρια την ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Τμήμα συμμετείχε στο πρόγραμμα με τον σχεδιασμό πιλοτικών δράσεων. Για το σχολικό έτος 2000-1 οι δράσεις είχαν ως θέμα το αρχαίο τραγικό θέατρο και πραγματοποιήθηκαν στην αρχαιολογική έκθεση «Τι ταύτα προς Διόνυσον;» και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, του Διονυσιακού Θεάτρου και του Αμφιαράειου Ωρωπού.
Για το σχολικό έτος 2001-2 οι δραστηριότητες με γενικό τίτλο "Αθηναίων βίος και πολιτεία" είχαν ως θέμα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των Αθηναίων τον 5ο αι. π.Χ. Σχεδιάστηκαν δύο διαφορετικοί κύκλοι δραστηριοτήτων, ένας για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένας για μαθητές δευτεροβάθμιας. Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Επίσκεψις εις το άστυ" όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την ιστορία μίας αθηναϊκής οικογένειας του 5ου αι. π.Χ. και να αντλήσουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα. Αντίστοιχα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας συμμετείχαν στο πρόγραμμα " Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά ". Με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο της Cl. Mossé μελέτησαν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Τέλος μετέτρεψαν το μυθιστόρημα σε σενάριο και το σκηνοθέτησαν. Οι μαθητές παρουσίασαν τις επιμέρους σκηνές στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, του Κεραμεικού και του Διονυσιακού θεάτρου ενώ το έργο ως σύνολο παρουσιάστηκε σε θεατρική παράσταση στο σχολείο. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ανέλαβε για το σχολικό έτος 2002-3 το γενικό συντονισμό στην Ελλάδα ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο "Σχολεία και Μουσεία με το βλέμμα στην Ευρώπη". Κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος έλαβαν μέρος το Ενιαίο Λυκείο Αρτέμιδος "Οδυσσέας Ελύτης" και το σχολείο Ecole Victor Martin της Μασσαλίας. Θεματική του προγράμματος που εφάρμοσαν τα δύο σχολεία ήταν το εμπόριο στη Μεσόγειο την Εποχή του Χαλκού και σκοπός του η μελέτη ενός κοινού θέματος, που ενώνει τη Μεσόγειο από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.


Χρηματοδότης: ΥΠΟΠΑΙΘ

Ημερομηνία:

01/01/1999 - 31/12/2003

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: +30 210 3310474
Φαξ: +30 210 3801840
Email: tepe.dmeep@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις