Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"Στην Ερέτρια με τον Απόλλωνα παρέα"
Το πρόγραμμα πλαισιώνει την Περιοδική Έκθεση με τίτλο «Ερέτρια, Ματιές σε μια αρχαία πόλη» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, προσφέροντάς τους έτσι την ευκαιρία για μια καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι μικροί επισκέπτες να γνωρίσουν μια αρχαία ελληνική πόλη και να έρθουν σε επαφή με τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της αρχαίας Ερέτριας.
Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης, στη συνειδητοποίηση από μέρους των παιδιών των σπουδαίων επιτευγμάτων της πόλης αυτής, όπως η γένεση της πρώιμης μορφής του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά και στον εμπλουτισμό των μυθολογικών τους γνώσεων και στη γνωριμία με την αρχαία ναοδομία.
Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την αρχαία πόλη της Ερέτριας, θα αντιληφθούν τη μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, θα συνειδητοποιήσουν τη συμβολή της στη γένεση του πρώτου ελληνικού αλφαβήτου και θα γνωρίσουν μέσα από μυθολογικά θέματα τη λατρεία του θεού Απόλλωνα.
Με αφορμή το παράδειγμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια, οι μικροί επισκέπτες θα μυηθούν στα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της αρχαίας ναοδομίας και μέσω της συγκριτικής παρουσίασης θα αντιληφθούν τις κύριες αρχιτεκτονικές διαφορές του δωρικού και ιωνικού ρυθμού.
Συγκεκριμένα, μέσα από τη συζήτηση, την χρήση ψηφιακών εποπτικών μέσων, την έρευνα των εκθεμάτων, τη διήγηση και τη δραματοποίηση μύθων, καθώς και τη δραστηριότητα σε εικαστικό εργαστήρι, τα παιδιά θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους δύο βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από τη λατρεία του Απόλλωνα, να γνωρίσουν τη πρώιμη μορφή του ελληνικού αλφαβήτου και να ανακαλύψουν τη ζωή σε μια αρχαία πόλη.
Κατά τη διεξαγωγή των ερευνητικών δραστηριοτήτων μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παδιά θα επικουρούνται από εκπαιδευτικό έντυπο, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του προγράμματος.

Ηλεκτρονική αναπαραγωγή αρχαίας μουσικής λύρας, χρήση των ψηφιακών αποκαταστάσεων του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα της αρχαίας Ερέτριας, που προβάλλονται στην Έκθεση.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/07/2010 - 31/07/2010

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Νικολέτα Ξυδέα
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 210 8217724
Φαξ: +30 210 8213573
Email: dimosiessxeseis.eam@culture.gr

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ-Τε-Πε-Πα 10:00- 12:00
Χώρος λειτουργίας: Αίθουσες 43-44-45 ΕΑΜ Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων
Ηλικίες: 8 έως 12 ετών

Έτος:

2010
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις