Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


"Η τελετή του γάμου τότε και τώρα"
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2011 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών. Εντάσσεται στο θέμα «ξεχασμένες» μνήμες, αφού καταγράφονται τα ίδια έθιμα –τελετουργικό- κατά την προετοιμασία (λουτρό, παράνυφοι, στολισμός νύφης) και την τελετή του γάμου (ράντισμα των νεόνυμφων, δώρα, γλέντι).
Στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά να διερευνήσουν τις πτυχές των εθίμων του γάμου στην Κλασική Αθήνα, εντοπίζοντας, μέσα από τη σύγκριση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ομοιότητες και διαφορές στην τέλεση του συγκεκριμένου μυστηρίου. Ως χώρος διεξαγωγής της δράσης έχει επιλεγεί η Αίθουσα με τις λουτροφόρους, τα τελετουργικά αγγεία μεταφοράς νερού για το νυφικό λουτρό των μελλονύμφων, τα οποία προσφέρονταν και ως νυφιάτικα δώρα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής, 22 Μαΐου 2011 σε δύο παραστάσεις,
11:00-12:00 και 12:15-13:15. Είσοδος ελεύθερη με προσυνεννόηση.
Με τη χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την παρατήρηση των εκθεμάτων, τα παιδιά θα διεξάγουν έρευνα στον εκθεσιακό χώρο της μόνιμης έκθεσης των αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα συλλέξουν στοιχεία.
Με την προβολή ολιγόλεπτης εκπαιδευτικής ταινίας, παραγωγής του Υπουργείου Παιδείας, που παραγματεύεται το γαμήλιο τελετουργικό στη αρχαιότητα, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν προσλαμβάνουσες για τη συγκεκριμένη θεματική, ενώ ο ήχος και η εικόνα θα λειτουργήσουν επικουρικά στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτύπωσης νέων γνώσεων και στοιχείων.
Τα μικρά θεατρικά δρώμενα αναπαράστασης της τελετής στην αρχαιότητα με συνοδεία αρχαίας μουσικής και ειδικότερα του Υμέναιου (αρχαία γαμήλια άσματα) σε ψηφιακή αναπαραγωγή, θα ενισχύσουν το βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος και θα βοηθήσουν τους μικρούς επισκέπτες να οδηγηθούν σε αβίαστα συμπεράσματα και να αντιληφθούν τις κοινωνικές προεκτάσεις του γάμου στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των δύο φύλων διαχρονικά.

Ηλεκτρονική αναπαραγωγή αρχαίας μουσικής, προβολή ολιγόλεπτης εκπαιδευτικής ταινίας με θέμα το γάμο στην αρχαιότητα.

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

22/05/2011 - 22/05/2011

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Νικολέτα Ξυδέα
Αρχαιολόγος
Τηλ: +30 210 8217724
Φαξ: +30 210 8213573
Email: dimosiessxeseis.eam@culture.gr

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: -Πα-, Κυριακή 11:00- 12:00 
Χώρος λειτουργίας: Αίθουσα 55 ΕΑΜ: Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, Ενότητα: Ο κόσμος της γυναίκας 
Ηλικίες: 7 έως 11 ετών


Έτος:

2011
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις