Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Κύριε βοήθει… Όψεις και εκφράσεις λατρείας και πίστης στη Μάνη»
Από τον Ιούλιο του 2006 λειτουργεί το νέο μουσείο της 5ης Εφορείας Βυζ/νών Αρχ/των που στεγάζεται στον Πύργο Πικουλάκη στην Αρεόπολη Λακωνίας και φιλοξενεί έκθεση, η οποία αναφέρεται στη θρησκευτικότητα των κατοίκων της Μάνης. Αποτελεί το δεύτερο σταθμό του «Δικτύου Μουσείων Μάνης» - τον πρώτο σταθμό αποτελεί το μουσείο που λειτουργεί ήδη στο οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, η έκθεση του οποίου αναφέρεται στους μανιάτικους οικισμούς.
Στη μόνιμη έκθεση της Αρεόπολης, με τον τίτλο «Ιστορίες θρησκευτικής πίστης στη Μάνη», παρουσιάζονται και ερμηνεύονται τα εκκλησιαστικά μνημεία, στοιχείο κυρίαρχο στο μανιάτικο τοπίο, μέσα από δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη αναφέρεται στην εμφάνιση και τη σταδιακή διάδοση του Χριστιανισμού στη Μάνη και η δεύτερη επιχειρεί να προβάλλει βασικά χαρακτηριστικά του χριστιανικού ναού, που ως δημιούργημα συνοψίζει το δόγμα της πίστης, αποτελώντας παράλληλα σημείο αναφοράς για τις κοινότητες των πιστών.
Η έκθεση πλαισιώνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύριε βοήθει… Όψεις και εκφράσεις λατρείας και πίστης στη Μάνη», συνολικής διάρκειας 45΄, το οποίο επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση των εκθεσιακών χώρων και των θεματικών ενοτήτων που αναπτύσσονται στο μουσείο. Τα παιδιά παρατηρώντας τα αντικείμενα που εκτίθενται στο χώρο καλούνται να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση και διάδοση του χριστιανισμού στη Μάνη, την οργάνωση του εσωτερικού χώρου των χριστιανικών ναών, τα λατρευτικά αντικείμενα, τους τρόπους έκφρασης της ευλάβειας των πιστών, καθώς και την καλλιτεχνική δημιουργία στην περιοχή.
Στο μουσείο μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις από ολιγομελείς σχολικές ομάδες σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, καθημερινά από τις 09.00-15.00 (Τρίτη κλειστό). Για την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών κατά την προετοιμασία της επίσκεψής τους, η Εφορεία μας εκπόνησε και παρέχει τον εκπαιδευτικό φάκελλο του προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις