Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων (ΔΦΕΜ)

Η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων (Δ.Φ.Ε.Μ.) είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας ευρωπαϊκών χωρών, που εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ε.Η.Π.Κ.). Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996 από την Καταλωνία, την Ανδόρα και την Πολωνία, και το 1997 βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με το βραβείο των Ε.Η.Π.Κ. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Περιφέρειας της Καταλωνίας. Η Ελλάδα συμμετέχει στη Δ.Φ.Ε.Μ. από το 1997. Την οργάνωση και το συντονισμό του προγράμματος, σε εθνικό επίπεδο, έχει αναλάβει η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Στην 7η Δ.Φ.Ε.Μ., που πραγματοποιήθηκε το 2002, συμμετείχαν είκοσι δύο χώρες (Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ισπανία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Π.Γ.Δ. Μακεδονίας, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τυνησία, Ελλάδα) και περισσότεροι από 13.000 νέους είχαν την ευκαιρία, μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης, να προσεγγίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Σκοπός της Διεθνούς Φωτογραφικής Εμπειρίας είναι η προβολή και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η συνειδητοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας καθώς και η ενίσχυση των συνεκτικών δεσμών και του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η ενθάρρυνση της κριτικής θεώρησης του παρελθόντος από τους νέους, η ενδυνάμωση της βιωματικής προσέγγισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η καλλιέργεια της δημιουργικής έκφρασης και η εμπλοκή σε μια διαδικασία γνώσης της ιστορίας, ευχάριστη και διασκεδαστική.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Δ.Φ.Ε.Μ., φωτίζει διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς κάθε χώρα επιλέγει ένα θέμα που θα οριοθετήσει τις αναζητήσεις των διαγωνιζομένων της. Οι εικόνες που υποβάλλουν χιλιάδες νέοι, ηλικίας 12-22 ετών, εκφράζουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας τους αλλά και επιβεβαιώνουν την αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαικής ταυτότητας. Η επιλογή των φωτογραφιών γίνεται από τις κατά τόπους εθνικές επιτροπες και οι βραβευμένες φωτογραφίες παρουσιάζονται σε κοινή έκθεση στο Palais de l'Europe, στο Στρασβούργο και σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο που περιλαμβάνει το σύνολο των φωτογραφιών.
Το 2002, 500 μαθητές και σπουδαστές από Ενιαία Λύκεια, Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ελλάδας συμμετείχαν στην 7η Δ.Φ.Ε.Μ. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν "Μια ματιά στις αγορές του κόσμου" και οι φωτογραφίες, που διακρίθηκαν, παρουσιάστηκαν μαζί με τις αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών, στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2003. Οι μαθητές, που βραβεύτηκαν, ταξίδεψαν στο Στρασβούργο προκειμένου να παραβρεθούν στην ειδική τελετή απονομής των διεθνών διπλωμάτων στο Palais de l' Europe.
Το 2003, η Δ.Φ.Ε.Μ. πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για έβδομη συνεχή χρονιά. Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο φετινός διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στον αθλητισμό. Το θέμα «Τόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού» αποσκοπεί στο να προκαλέσει σχόλια γύρω από την έννοια του αθλητισμού σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.Η διατύπωση της σχέσης αθλητισμού- πολιτισμού βασίστηκε στην παραδοχή ότι η αθλητική διαδικασία είναι μια κοινωνική δραστηριότητα σε διαρκή αλληλεπίδραση με τις κρατούσες πολιτικές, κοινωνικές, και οικονομικές συνθήκες. Συνεπώς, η αντιμετώπιση του αθλητισμού, ως μια δυναμική, διαρκώς εξελισσόμενη έννοια αποτέλεσε την κεντρική ιδέα των αναζητήσεων του διαγωνισμού. Οι εικόνες, που προτάθηκαν από τους 450 μαθητές και σπουδαστές που συμμετείχαν, αποτύπωσαν αθλητικά δρώμενα ή έργα τέχνης με ανάλογο θέμα. Η κριτική επιτροπή απένειμε 10 βραβεία και 15 επαίνους. Στους βραβευμένους θα απονεμηθούν διεθνή διπλώματα σε ειδική τελετή στη Βαρκελώνη, τον Οκτώβριο του 2003. Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο του εορτασμού των Ε.Η.Π.Κ. σε όλες τις χώρες.


Xρηματοδότης: YΠΠΟ - ΔΒΜΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/1997 - 09/06/2004

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Αναστασία Μπαλάσκα
Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος
Τηλ: +30 210 3304028
Fax: +30 210 3304009
E-mail: dbmm@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Seventh International Monuments Photographic Experience/2002, ------------, 2002
  • , Μια ματιά στις αγορές του κόσμου, ------------, 2002

Ετικέτες:

Έτος:

1997

Είδος Προγράμματος:

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις