Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση ψηφιδωτών δαπέδων απο την περιοχή της Πάτρας
H Στ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων διαθέτει οργανωμένο εργαστήριο συντήρησης ψηφιδωτών δαπέδων, το οποίο ειδικεύεται στη συντήρηση του είδους αυτού. Η πόλη της Πάτρας έχει αποδώσει ένα μεγάλο αριθμό ψηφιδωτών δαπέδων από ιδιωτικές οικίες της ρωμαϊκής περιόδου, ανάμεσα στα οποία πολλά καλοδιατηρημένα δείγματα εξαιρετικής τέχνης. Το θεματολόγιό τους, εκτός από γεωμετρικά μοτίβα, περιλαμβάνει πολλές εικονιστικές παραστάσεις, με θέματα μυθολογικά, θέματα από τον κόσμο της θάλασσας, παραστάσεις με μουσικούς, ζώα, πουλιά, κ.λ.π. Μερικά επίσης δείγματα προέρχονται από την υπόλοιπη περιοχή εποπτείας της Εφορείας (ν. Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας).

Από το 1985 το εργαστήριο εφαρμόζει τη μέθοδο της υπέρυθρης ακτινοβολίας για την αφαίρεση της υγρασίας από τα ψηφιδωτά, μέθοδο που επινοήθηκε από τους συντηρητές ψηφιδωτών της ΣΤ΄Εφορείας, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο εργαστήριο ψηφιδωτών της Πάτρας εκπαιδεύονται κάθε χρόνο σπουδαστές των Τ.Ε.Ι, Ι.Ε.Κ. και Τ.Ε.Λ., με την παρακολούθηση σεμιναρίων και την άσκηση πρακτικής.

Η συντήρηση των ψηφιδωτών μπορεί να γίνεται στο χώρο ανεύρεσης (in situ), κυρίως όμως στο χώρο του εργαστηρίου. Προηγείται η αποκόλληση του ψηφιδωτού δαπέδου από το χώρο της ανασκαφής, με φωτογράφιση των εργασιών σε όλα τα στάδια. Μετά την αποκάλυψη και τον καθαρισμό του ψηφιδωτού από το χώμα, ακολουθεί μηχανικός - χημικός καθαρισμός της επιφάνειας από τα άλατα. Τα τεμάχια σχεδιάζονται και αριθμούνται πάνω στο ψηφιδωτό δάπεδο, ώστε να είναι δυνατή η ανασυναρμολόγησή τους στο εργαστήριο. Γίνεται αφαίρεση της υγρασίας με την παραπάνω μέθοδο και στερεώνονται οι σαθρές ψηφίδες με κατάλληλη ρητίνη. Πριν την αποκόλληση του ψηφιδωτού αυτό στερεώνεται με την επικόλληση υφάσματος. Τέλος το ψηφιδωτό αποκολλάται και τοποθετείται σε ξύλινη επιφάνεια με επίστρωση χαρτιού και στερεώνεται με συρραπτικό ή μεταλλικά καρφιά. Στο εργαστήριο πλέον με κατάλληλα εργαλεία αφαιρείται το αρχαίο υπόστρωμα και το ψηφιδωτό τοποθετείται σε μεταλλικό πλαίσιο. Αφαιρούνται επίσης τα υφάσματα και γίνεται τελικός και λεπτομερής καθαρισμός από τα άλατα. Τέλος ολοκληρώνεται η αισθητική αποκατάσταση του ψηφιδωτού και ακολουθεί καταγραφή και αρχειοθέτηση.

Συνεχίστηκαν οι εργασίες συντήρησης των αποκολληθέντων ψηφιδωτών στο εργαστήριο, αποκολλήσεις νέων ψηφιδωτών (Παπαδιαμαντοπούλου και Παναχαΐδος Αθηνάς - Πάτρα) και καθαρίστηκαν ψηφιδωτά στο χώρο του αρχαίου Ωδείου, του Μουσείου και σε απαλλοτριωμένα οικόπεδα της Πάτρας.

Ημερομηνία:

01/01/1990 -

Τόπος:

  • Πάτρα, Αχαΐας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Θεόδωρος Χριστόπουλος
Συντηρητής ψηφιδωτών
Τηλ: +30 2610 220829
Fax: +30 2610 624051.
E-mail: stepka@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • Plinius, Nat. Hist. XXXVI, ------------, x.x.
  • Vitruvius, De Architectura, VII, I, ------------, x.x.
  • Waywell, S.E., Roman mosaics in Greece, American Journal of Archaeology 83, 3, 1979, 293-321
  • Ηλιογάμβρου, Κ., Χριστόπουλος, Θ., και Αναστούλης, Β., Μελέτη για την εφαρμογή της υπέρυθρης ακτινοβολίας στα ψηφιδωτά, Αναστήλωση - Συντήρηση - Προστασία Μνημείων & Συνόλων, τόμος Β΄, Αθήνα, 1987
  • Σαραντόγλου, Γ.Χ., Μελέτη διάβρωσης μεταλλικών πλακών αργιλίου (AL) και σιδήρου (FE) από κονιάματα σε εφαρμογές πλαισίων για τη στήριξη ψηφιδωτών δαπέδων, 1986

Ετικέτες:

Έτος:

1990
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις