Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση κεραμικών ευρημάτων στο εργαστήριο των αποθηκών στο Ελληνικό
Στην ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων λειτουργεί Τμήμα Συντήρησης το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση αρχαιολογικών αντικειμένων. Στο τμήμα απασχολούνται Συντηρητές ΤΕ, ΔΕ και Τεχνικοί Συντήρησης.
Για τα κινητά αντικείμενα που προέρχονται από τους χώρους ευθύνης της, η Εφορεία διαθέτει εργαστήρια συντήρησης που βρίσκονται:
1) Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
2) Στον αποθηκευτικό χώρο του Ελληνικού
3) Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Το προσωπικό που τα στελεχώνει είναι σε θέση να πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης σε αντικείμενα από κεραμικό, μέταλλο, λίθο κ.ά. που εισρέουν στα εργαστήρια από ανασκαφικές έρευνες (σωστικές ή μη), είναι μουσειακά εκθέματα ή τμήματα μνημείων.
Οι συντηρητές της Εφορείας είναι επίσης υπεύθυνοι για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης (στερεώσεις επιφάνειας, καθαρισμοί, συμπληρώσεις, κ.ά.) και στα κατά τόπους μνημεία που ελέγχει η Εφορεία, όταν δεν πρόκειται για εργασίες αναστήλωσης.
Η Εφορεία έχει επίσης συνδράμει κατά το πρόσφατο παρελθόν έκτακτες ανάγκες άλλων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ παρέχοντας αθρώπινο δυναμικό ή/και πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή των χώρων συντήρησης.
Στο εργαστήριο συντήρησης των αποθηκών της Εφορείας στο Ελληνικό, συντηρήθηκαν κατά το έτος 2009, συνολικά 632 κεραμικά αντικείμενα. Πρόκειται για αντικείμενα που προέκυψαν κατά τις εργασίες για τους σταθμούς του Μετρό "Αργυρούπολη" (29 αντικείμενα) και "Άλιμος" (256 αντικείμενα), από τα έργα της ΔΕΗ στον Άλιμο - Οδ. Κουμουνδούρου (64 αντικείμενα), από τα έργα του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό - Παλαιό κτίριο Συντήρησης (215 αντικείμενα), από εργασίες για την εγκατάσταση αγωγού ομβρίων υδάτων στη Γλυφάδα (28 αντικείμενα) καθώς και από εργασίες στον Άλιμο - Πλ. Παναγούλη (40 αντικείμενα).

Ημερομηνία:

01/01/2009 - 31/12/2009

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γιαρμενίτης Ιωάννης
Συντηρητής ΠΕ
Τηλ: 210 4180992
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις