Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


ΕΕΠΚ 2018 «Το έθιμο του Άη Γιώργη», Νεστάνη Αρκαδίας, 23 Απριλίου 2018

​ Μοναδικό δρώμενο που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τ' Αγιωργιού, στο χωριό της Νεστάνης, Δήμου Τρίπολης, Νομού  Αρκαδίας και διοργανώνεται από την Προοδευτικό Σύλλογο Νεστάνης.

   Στο έθιμο του Αη Γιώργη οι κάτοικοι της Νεστάνης γιορτάζουν στην κορυφή του υψώματος του Γουλά  και πάνω από την μονή της Παναγίας  στο εξωκκλήσι του  «Άη Γιώργη». Πρόκειται για διονυσιακό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.                                                                        
   Οι συμμετέχοντες, φορώντας παραδοσιακές πουκαμίσες, θυρσάζουν, κρατούν δηλαδή θύρσο (=κλιτσόραβδο) και έχουν στο πάνω μέρος αγριοσέλινο (αλλά και Μάηδες, πασχαλιές, και άλλα λουλούδια). Θυρσοτινάζουν λοιπόν ΒΑΚΧΙΚΑ προς τα πάνω το θύρσο οι θυρσοφόροι, χαιρόμενοι. Τα μοναδικά τραγούδια, με ενθουσιώδες, πομπώδες ύφος, θυμίζουν ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΥΣ, βακχικούς διθυράμβους. Ο Θύρσος, έμβλημα του Διονύσου, συμβολίζει τη μεγάλη, μαγική δύναμη της μέθης, που φέρνει τη γονιμότητα στη γη.                                      
   Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά, όπου είναι το εξωκκλήσι του Άη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας και κατηφορίζουν κατά ομάδες και μετά από πολλές στάσεις, καταλήγουν στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, όπου τους περιμένει πλήθος κόσμου να ολοκληρώσουν την γιορτή τραγουδώντας και χορεύοντας όλοι μαζί.

Ημερομηνία:

23/04/2018 - 23/04/2018

Τόπος:

  • Τρίπολη, Αρκαδίας

Εκδηλώσεις:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις