Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018. "Περίπατος στη νεκρόπολη του Δερβενίου"

​Στο πλαίσιο της δράσης "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές"  για το έτος 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης οργανώνει, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου, περιπατητική δράση στη νεκρόπολη του Δερβενίου.

Η δράση θα ξεκινήσει με σύντομη αναφορά στην ιστορία της αρχαίας Λητής, από τους αρχαϊκούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους αλλά και την κατοίκηση της περιοχής κατά την προϊστορική εποχή. Θα ακολουθήσει επίσης σύντομη αναφορά στη σημασία της νεκρόπολης του Δερβενίου και την κομβική της θέση στο πέρασμα από την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης στην πεδιάδα του Λαγκαδά καθώς και στην ιστορία της έρευνας και τα πλούσια στοιχεία που μας προσέφερε για την μακεδονική τορευτική τέχνη, τη ζωγραφική κ.α. Τα ταφικά έθιμα και οι πρακτικές ενταφιασμού θα συζητηθούν διεξοδικά κατά την περιήγηση στους τάφους.

Ως σημείο συνάντησης ορίζεται ο Μακεδονικός Τάφος του Μακρίδη Μπέη, ενώ η ξενάγηση θα ακολουθήσει την παρακάτω διαδρομή: Μακεδονικός Τάφος, λαξευτός τάφος, ταφικό συγκρότημα Α με τον μακεδονικό και τον κιβωτιοσχημο τάφο, κιβωτιόσχημοι τάφοι Α έως Ζ και τέλος Μακεδονικός Τάφος του Μακρίδη Μπέη.

Ημερομηνία:

10/06/2018 - 10/06/2018

Ώρα Έναρξης:

10:00

Τόπος:

  • Λητή (Δερβένι) , Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Άννα Παντή, αρχαιολόγος

Ιωάννης Αρναούτης, μηχανικός


2310801402

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Ετικέτες:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις