Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018. "Μία βόλτα στη νεκρόπολη του Δερβενίου"

Στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το έτος 2018, η οποία έχει θέμα «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις – Νέο κοινό», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης οργανώνει δράση με τίτλο «Μία βόλτα στη νεκρόπολη του Δερβενίου».

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της Α' βάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει περιήγηση στη νεκρόπολη του Δερβενίου και πιο συγκεκριμένα στον Μακεδονικό Τάφο του Μακρίδη Μπέη. Θα προηγηθεί η διαδικτυακή περιήγηση στο μνημείο, και θα ακολουθήσει η επίσκεψη στον χώρο. Στόχος του πρώτου μέρους της δράσης είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη διαδικτυακή περιήγηση του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, τόσο του ελλαδικού όσο και του ευρωπαϊκού χώρου. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μετάβαση στον Μακεδονικό Τάφο, ξενάγηση και αντιπαραβολή των διαφορετικών στοιχείων που προσφέρει η διαδικτυακή, σε σχέση με την επιτόπια επίσκεψη. Για παράδειγμα, θα επισημανθεί η δυνατότητα προβολής όλων των διαδοχικών φάσεων, από την αρχική ανασκαφή έως και τη διαμόρφωση του χώρου ως επισκέψιμου, που προσφέρει η ιστοσελίδα,  όπως και η δυνατότητα καταχώρησης λεπτομερών ή ιδιαίτερων πληροφοριών, όπως η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, πριν αυτό γίνει επισκέψιμο, η διεπιστημονική συνεργασία που απαιτείται για τη μελέτη, την προστασία και την προβολή του, οι εξειδικευμένες μελέτες, και άλλα στοιχεία που δεν είναι δυνατό να προβληθούν στον αρχαιολογικό χώρο. Από την άλλη, η επιτόπια επίσκεψη θα προσφέρει όλα όσα δεν μεταφέρονται μέσω της εικόνας, όπως η αντίληψη του περιβάλλοντος, η κατανόηση του μεγέθους, του όγκου και της μνημειακότητας ενός Μακεδονικού Τ​άφου, η αίσθηση των οικοδομικών υλικών κ.α.


Ημερομηνία:

18/05/2018 - 18/05/2018

Ώρα Έναρξης:

9:00

Τόπος:

  • Λητή (Δερβένι) , Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Άννα Παντή

​Αθανασία Μουράτη

2310 801402

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Ετικέτες:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις