Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου. Ανασκαφή αγροτεμαχίου αρ. 563.

Με αφορμή την ανέγερση ιδιωτικής κατοικίας στο αγροτεμάχιο αρ. 563 στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου, δυτικά της τούμπας Δαούτμπαλη, ανασκάφηκε τμήμα του κλασικού νεκροταφείου. Ερευνήθηκαν συνολικά δώδεκα τάφοι: έξι λακκοειδείς με κάλυψη από σχιστόπλακες, τέσσερις κιβωτιόσχημοι με κάλυψη επίσης από σχιστόπλακες, ένας λακκοειδής με αργούς λίθους περιμετρικά και ένας κεραμοσκεπής-καλυβίτης. Ο προσανατολισμός τους είναι στον άξονα Α-Δ με μικρή ενίοτε απόκλιση,  με εξαίρεση τον τάφο 12 που είχε προσανατολισμό Β-Ν. Επικρατεί το έθιμο του ενταφιασμού. Δεν εντοπίστηκε καμία καύση.

Οι νεκροί εναποτίθεντο σε ύπτια θέση με τα κάτω άκρα να συγκλίνουν στο ύψος των γονάτων και τα άνω άκρα παράλληλα με το σώμα. Δύο τάφοι ήταν βρεφικοί, τρεις παιδικοί και οι υπόλοιποι ενηλίκων. Η κτέριση των νεκρών ήταν λιτή. Συνοδεύονταν από ένα ή δύο αγγεία, ενώ τα κοσμήματα και τα όπλα ήταν σπάνια. Χαρώνειοι οβολοί δεν βρέθηκαν με εξαίρεση ένα χάλκινο νόμισμα, εξωτερικά του τάφου 12. Τα λιγοστά αγγεία αντιπροσωπεύουν ως επί το πλείστον την τοπική κεραμική παραγωγή. Διακρίνεται ο κιονωτός κρατήρας με τη γραπτή διακόσμηση και το λυχνάρι τύπου Howland 18A, κορινθιακού εργαστηρίου (Εικ. 1-2).

Χρονολογούνται στο σύνολό τους στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους με εξαίρεση τον τάφο 6, ο οποίος ανάγεται στους υστεροαρχαϊκούς χρόνους. 

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

20/11/2015 - 04/12/2015

Τόπος:

  • Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Άννα Παντή

Αρχαιολόγος

Τηλέφωνο: +30 2310 801402
Φαξ: +30 2310 801425​
Email: apanti@culture.gr

Ετικέτες:

Έτος:

2015
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις