Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εκπαιδευτικά προγράμματα Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου

Στην επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου (Ε.Μ.Α.Μ.) πραγματοποιούνται από τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Πιερίας από το φθινόπωρο του 2017 εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Τα προγράμματα διαρθρώνονται σε τρία μέρη:
Α) Αρχικά οι μικροί επισκέπτες ξεναγούνται στον πρώτο όροφο της Ε.Μ.Α.Μ. Γίνεται εισαγωγή στην ιστορία και αρχαιολογία της Βόρειας Πιερίας μπροστά σε γραφιστικά με ανάλογο πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες σημαντικών ευρημάτων από την περιοχή. Στη συνέχεια περιηγούνται μπροστά σε προθήκη με αγγεία και ευρήματα κλασικής – ελληνιστικής εποχής από τα νεκροταφεία και τους οικισμούς της Β.Πιερίας, καθώς και σε δεύτερη προθήκη με αγγεία της Εποχής Σιδήρου. Τέλος, μαθαίνουν για το εμπόριο και τις επαφές του τόπου με άλλες περιοχές με αφορμή τους πολυάριθμους αμφορείς από ανασκαφές που εκτίθενται σε ειδική κατασκευή.
Β) Μετά την ξενάγηση δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν επιμορφωτικά παιχνίδια στον ειδικά διαμορφωμένο κεντρικό χώρο του ορόφου της Ε.Μ.Α.Μ. (π.χ. επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με τη γεωγραφική εξάπλωση των αμφορέων∙ αντίστοιχο παιχνίδι με τα σχήματα των αγγείων∙ ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών∙ σχεδίαση αγγείων κ.α.).
Γ) Τέλος, οι μικροί επισκέπτες οδηγούνται στην αίθουσα συντήρησης στο ισόγειο, όπου οι συντηρητές τούς μετατρέπουν σε «βοηθούς» τους, ζητώντας τους να επιλέξουν από σύνολο οστράκων (σύγχρονων αγγείων) τοποθετημένων σε ειδικά τελάρα αυτά που συνανήκουν, να τα πλύνουν και να τα συγκολλήσουν, εισάγοντάς τους έτσι στα μυστικά της συντήρησης.
 
Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη, κατόπιν συνεννόησης.
 
Επισκέψιμη Αρχαιολογική Αποθήκη Μακρυγιάλου: τηλ. 23530-41593

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/11/2017 -

Τόπος:

  • Μακρύγιαλος, Πιερίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

​Αθανασιάδου Αθηνά, Αρχαιολόγος

Βραχιονίδου Σταυρούλα, Αρχαιολόγος

Νούλας Κωνσταντίνος, Αρχαιολόγος

Θέμα:

Εκπαίδευση (γενικά)

Ετικέτες:

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις