Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Πολιτισμική Δημοκρατία

Δημόσια συζήτηση για την Πολιτισμική Δημοκρατία

Δημόσια συζήτηση, με θέμα «Πολιτισμική Δημοκρατία» διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 17:00, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (αμφιθέατρο Άλκης Αργυριάδης).

Η πολιτισμική δημοκρατία διατρέχει ως φιλοσοφία και πολιτικό διακύβευμα ολόκληρο το φάσμα των στρατηγικών στόχων της υπουργού κ. Μυρσίνης Ζορμπά για τον σύγχρονο πολιτισμό. Όπως σημειώνει η υπουργός «η πολιτισμική δημοκρατία ζητάει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα για την εποχή ερωτήματα: Ποιοι είναι οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους οι ανισότητες και διακρίσεις λειτουργούν και αναπαράγονται στην κουλτούρα της καθημερινής ζωής; Πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων πληθυσμού στον πολιτισμό, ειδικά των περισσότερο ευάλωτων; Ποιες είναι οι σύγχρονες απαντήσεις στον πολιτισμικό πεσιμισμό και συντηρητισμό; Με ποιους τρόπους η ψηφιακή πραγματικότητα θα οδηγήσει σε πιο δίκαιη κατανομή των πολιτισμικών αγαθών;».

Στόχος της δημόσιας συζήτησης είναι να ανοίξει ο διάλογος για τη σύνδεση της πολιτισμικής δημοκρατίας με την πολιτική δημοκρατία. Όπως επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «ανάμεσα στον δογματικό κρατισμό και στον ανταγωνιστικό νεοφιλελευθερισμό θα πρέπει βρεθεί το σημείο αναφοράς στο ευαίσθητο πεδίο του πολιτισμού που αφορά τα πολιτιστικά αγαθά, τις τέχνες αλλά κυρίως τις στάσεις ζωής, τις επιλογές των νέων ανθρώπων, τα οράματα και τις προσδοκίες τους. Η χώρα διαθέτει ένα πολιτισμικό κεφάλαιο που χρειάζεται να ξαναδούμε από την αρχή τη σύνθεσή του, την επένδυση και την προστιθέμενη πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική αξία του. Οι λέξεις-κλειδιά για αυτή τη διαδικασία είναι η συμμετοχικότητα, τα πολιτισμικά δικαιώματα, οι πολιτισμικές κοινότητες και δίκτυα – ορατές ή αφανείς, η πολιτισμική βιοποικιλότητα, εντέλει η κοινωνική συνοχή μέσα από τον πολυφωνικό διάλογο γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλαμβάνει δύο στρογγυλά τραπέζια, στο τέλος των οποίων θα ακολουθήσει συζήτηση:

1ο στρογγυλό τραπέζι (17:00-18:00) με ομιλητές την καθηγήτρια στο Πάντειο Μάρθα Μιχαηλίδου, τον καθηγητή ΕΚΠΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Σεβαστάκη και τον καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Σταυρακάκη.

18:00-18:30: συζήτηση

 

2ο στρογγυλό τραπέζι (18:30-19:30) με ομιλητές την Ματούλα Σκαλτσά καθηγήτρια ΑΠΘ, την Ειδική Γραμματέα Κοινωνικής Ένταξης Ρομά Κατερίνα Γιάντσιου, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μήτσο Μπιλάλη, την καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πηνελόπη Πετσίνη και τον ερευνητή στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Νίκο Σουλιώτη.

19:30-20:00: συζήτηση

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

1ο στρογγυλό τραπέζι

Μιχαηλίδου Μάρθα, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Σταυρακάκης Γιάννης, Σεβαστάκης Δημήτρης

https://www.blod.gr/lectures/dimosia-syzitisi-gia-tin-politismiki-dimokratia-1o-stroggylo-trapezi/

 

2ο στρογγυλό τραπέζι

Γιάντσιου Κατερίνα, Σουλιώτης Νίκος, Πετσίνη Πηνελόπη, Μπιλάλης Μήτσος, Σκαλτσά Ματούλα

https://www.blod.gr/lectures/dimosia-syzitisi-gia-tin-politismiki-dimokratia-2o-stroggylo-trapezi/

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

27/02/2019 - 27/02/2019

Ώρα Έναρξης:

17: 00 έως 20.00

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Πολιτιστική Διαχείριση, Νεώτερος Πολιτισμός

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αμφιθέατρο "Αλκης Αργυριάδης", Πανεπιστημίου 30, Αθήνα

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις