Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Διεθνές Βραβείο UNESCO "Μελίνα Μερκούρη" για την Προστασία και Διαχείριση του Πολιτιστικού Τοπίου

Το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», δημιουργήθηκε το 1995 με κοινή χρηματοδότηση Ελλάδας και UNESCO και είναι το μόνο αμιγώς πολιτιστικό βραβείο του Οργανισμού. Σκοπός του βραβείου είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου ως βασικής εννοιολογικής παραμέτρου των μνημείων και  των αρχαιολογικών χώρων και απονέμεται σε δράση ξεχωριστής σημασίας για την προστασία και βελτίωση των  πολιτιστικών τοπίων που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1999, πρακτική που συνεχίστηκε έκτοτε ανά διετία με εξαίρεση το 2009 (η απονομή του καθυστέρησε λόγω έλλειψης ικανού αριθμού υποψηφιοτήτων, κατά την UNESCO). Η απονομή του συγκεκριμένου βραβείου  πραγματοποιήθηκε τελικά το 2011 κι έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλη απονομή.

Κατόπιν της αναθεώρησης της στρατηγικής της UNESCO σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των βραβείων, το βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2018 υποστηρίζεται οικονομικά εξ ολοκλήρου από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολική χρηματοδότηση ύψους 75.000 δολαρίων ΗΠΑ, ενώ το έπαθλο ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η επανεκκίνηση του Διεθνούς Βραβείου UNESCO Μελίνα Μερκούρη αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας καθώς, η Ελλάδα χρηματοδοτεί ένα μεγάλο διεθνές βραβείο πολιτισμού ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση της στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς  και αναδεικνύοντας την πολύπλευρη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που έχει ως σημαντική παρακαταθήκη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τον πολιτισμό.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2019

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο στον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://whc.unesco.org/en/culturallandscapesprizeΗμερομηνία:

19/03/2019 -

Τόπος:

  • ....

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Πληροφορίες για τον Πολίτη:


Ημερομηνία Έκδοσης:

19/03/2019

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις