Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της 16ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (9 -12 Μαΐου 2019) «Το Πλήθος ως Πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία»

Με τα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, στις 20:00, ανοίγει τις πύλες της η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-ΗELEXPO). Η ΔΕΒΘ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου, είναι «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», είτε ως σιωπηλή παρουσία, είτε ως δυναμική εμφάνιση που πυροδοτεί τις εξελίξεις.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι «το πλήθος, σε μια εποχή που η δημοκρατία και οι θεσμοί της αντιμετωπίζονται συχνά με καχυποψία, αποτελεί μια νοηματική πρόκληση, καθώς η συζήτηση μετατοπίζεται από την έννοια του λαού στην έννοια  των πληθυντικών μονάδων, υπονοώντας νέες συνθήκες και όρους πολιτικής συγκρότησης».

Η κ. Ζορμπά τονίζει ότι «η απάντηση στο πλήθος είναι, κατά τη γνώμη μου,  οι αναγνώστες, που βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών διακυβευμάτων και νοηματοδοτήσεων. Διότι, όσο κι αν η ανάγνωση ως πολιτισμική πρακτική παραμένει ατομική, ο τρόπος που επιλέγουμε βιβλία, ο τρόπος που τα μοιραζόμαστε, ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε αποτελεί ένα κοινωνικό συλλογικό διανοητικό σύστημα, ένα πολυφωνικό πολυκεντρικό σύστημα, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι ιδέες, οι νοοτροπίες και οι στάσεις ζωής στις κοινωνίες».

Αναφερόμενη στον «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού», που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαβούλευσης και κατατίθεται  στη Βουλή προς ψήφιση, για να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο του βιβλίου μετά τη βίαιη διακοπή λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ, η υπουργός σημειώνει ότι «Ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού ανοίγει μια νέα σελίδα για τον κόσμο του βιβλίου και θα επιτρέψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο νέος Οργανισμός θα επαναφέρει όχι μόνο τις δομές, τις έρευνες και τα προγράμματα που διακόπηκαν αλλά θα προσθέσει τα  πιο σύγχροναεργαλεία για τους επαγγελματίες,  τα μέσα και τις καλύτερες πρακτικές για τους αναγνώστες, καθώς και τους χώρους βιβλίου πολιτισμού που θα είναι οι κοινωνικοί χώροι ζωής του βιβλίου και των τεχνών».​

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

09/05/2019 - 12/05/2019

Ώρα Έναρξης:

20.00

Τόπος:

  • Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Σχετικά Αρχεία:

Θέμα:

Γράμματα Βιβλίο

Ετικέτες:

Έτος:

2019
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις