Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Γεια σας και χαρά σας, τα σπαθιά στην αγκαλιά σας!» Το λαϊκό, μουσικό θέατρο σκιών αφηγείται μυθιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, με αφορμή τη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώνει στον κήπο του, την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 και ώρα 20:30, μουσική εκδήλωση με τίτλο:

«Γεια σας και χαρά σας, τα σπαθιά στην αγκαλιά σας!»

Το λαϊκό, μουσικό θέατρο σκιών αφηγείται μυθιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Άθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών και συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας θα παρουσιάσει το κλασικό ηρωικό έργο του «πατέρα» του νεοελληνικού Καραγκιόζη, Δημήτρη Σαρδούνη ή Μίμαρου

«Ο Καπετάν Γκρης και η ωραία Ελένη»

Το έργο, που γράφτηκε λίγο πριν την ανατολή του 20ου αιώνα, τοποθετεί το θέμα του στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και απηχεί τις μεταρρυθμίσεις που ο Πατρινός «τεχνίτης», Μίμαρος, έφερε σε αυτό το παλαιότατο είδος λαϊκού θεάτρου, προσδίδοντας του τον ελληνικό, λαϊκό χαρακτήρα του. Η φόρμα, οι ήρωες, τα χαρακτηριστικά και το ρεπερτόριο του είδους προσαρμόστηκαν στα ήθη, τις αξίες και τις νοοτροπίες της εποχής παρακολουθώντας την επικαιρότητα, χωρίς να απουσιάζει και μια αποσπασματική, λαϊκή, έως και μυθιστορηματική ματιά της ιστορίας και του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των λεγόμενων «ηρωϊκών» έργων, στα οποία ανήκει και το έργο που παρουσιάζεται, όπου η Ελληνική Επανάσταση λειτουργεί ως φόντο για συναρπαστικές περιπέτειες και ο πατριωτισμός συμπλέκεται με έρωτες και προδοσίες.  

​Καθώς λοιπόν η μουσική έχει ουσιαστικό ρόλο στις παραστάσεις του Καραγκιόζη, και ιδιαίτερα στα ηρωϊκά έργα, όπου τα κλέφτικα και ιστορικά τραγούδια αλλά και ο τραγουδιστής που κάθε φορά τα τραγουδούσε, αποτελούσαν, στην περίοδο ακμής του είδους, ισχυρό πόλο έλξης για τους θεατές, τον «Καπετάν Γκρη και την ωραία Ελένη» ​θα συνοδεύσει παραδοσιακή ορχήστρα, που συγκροτήθηκε ειδικά για την παράσταση.

Παίζουν οι Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Χρήστος Ζώτος (λαούτο - τραγούδι), Κωνσταντίνος Κατσόγιαννος (τσίμπαλο - τραγούδι) και Παναγιώτης Αγγελακόπουλος (τραγούδι). Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Κωτσίνης.

 

Η εκδήλωση εντάσσεται στον τριετή κύκλο δράσεων του Μουσείου (2021-2023) «Μουσικές ταυτότητες» που για το 2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένες στο θέμα «Μουσική και εθνική ταυτότητα».

​Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 10:00-14:00)

Οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Ημερομηνία:

23/07/2021 - 23/07/2021

Ώρα Έναρξης:

20:30

Τόπος:

  • Αθήνα, Αττικής

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Θέμα:

Θέατρα, Μουσεία, Μουσική

Ετικέτες:

Έτος:

2021
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις