Το Μουσείο μας τιμά και θυμάται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και την ανέλπιστη πολιτισμική ανατροφοδότηση της Ελλάδας που ακολούθησε.
Το αφιέρωμα έχει ξεκινήσει με μια σειρά τεσσάρων ομιλιών που εντάσσεται στις εκδηλώσεις της δεύτερης χρονιάς του τριετούς (2021-2023) κύκλου δράσεων του Μουσείου «Μουσικές Ταυτότητες» που για το 2022 έχει τίτλο «Μουσική και προσφυγική ταυτότητα».
Τέταρτη ομιλία του κ. Γιάννη Παγκοζίδη με τίτλο «Τουρκόφωνα τραγούδια των Ρωμιών της Καππαδοκίας»
«Από την Καισάρεια στους Ασκητές: Η ομιλία στηρίζεται στην επιτόπια έρευνα των τριάντα και πλέον χρόνων του Γιάννη Παγκοζίδη στο χωριό Ασκητές της Κομοτηνής, στη Θράκη.
Οι πρόσφυγες κάτοικοί του χωριού εγκαταστάθηκαν σε αυτό το 1925, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από την ευρύτερη περιφέρεια Καισάρειας της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας.
Οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούν τον έρωτα, την ξενιτιά, τη φύση με λόγια «ξενικά». H ομιλία κάνει αναφορές, μεταξύ άλλων, στην ιστορία του τόπου καταγωγής, την περιπέτεια του εκπατρισμού, σε ιστορίες των ανθρώπων, σε στιγμές γλεντιού, σε τραγούδια και χορούς της παλιάς πατρίδας».
Ο Γιάννης Παγκοζίδης, ποντιακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Είναι μουσικός και ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής με έμφαση στη θρακιώτικη, ποντιακή και καππαδόκικη μουσική παράδοση. Μεγαλώνοντας μέσα στο μουσικό και ευρύτερο πνευματικό κλίμα των δραστήριων τοπικών συλλόγων -προσφυγικών και άλλων- τους οποίους και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και ρόλους, ασχολήθηκε ερευνητικά με την μουσική παράδοση των μικρασιατών, και κυριότερα των ποντιακής και καππαδοκικής καταγωγής, προσφύγων. Είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος των «Λαλητάδων» της Ροδόπης.
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την προηγουμένη κάθε εκδήλωσης, στο τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 10:00-14:00). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.