Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση φορητών εικόνων Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας
Οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στην Ι.Μ. Αγίας Τριάδος που έγιναν είχαν σαν γνώμονα, τη τεκμηρίωση και τα αίτια των φθορών, τη διερεύνηση και τεκμηρίωση της αρχικής κατάστασης των φορητών εικόνων, τη στατική επάρκεια του ξύλινου υποστηρίγματος, τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο μνημείο, την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και υλικών συντήρησης για τον περιορισμό και την εξάλειψη των αιτιών φθοράς, την τελική αισθητική αποκατάσταση των φορητών εικόνων, μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης.

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης των φορητών Εικόνων πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες : α. Στερέωση της προετοιμασίας με το ξύλινο υποστήριγμα σε εναίσιμη μορφή β. Στερέωση - εμποτισμός του ξύλινου υποστηρίγματος σε εναίσιμη μορφή για την καλύτερη στατική επάρκεια του ξύλου. γ. Στερέωση των ζωγραφικών στρωμάτων και ενίσχυση της συνοχής τους με την προετοιμασία. δ. Αφαίρεση - καθαρισμός του οξειδωμένου παλαιού βερνικιού, με χημικό και μηχανικό τρόπο. ε. αισθητική αποκατάσταση του ξύλινου υποστηρίγματος και των ζωγραφικών θεμάτων. ζ. Προσθήκη κατάλληλου βερνικιού για την καλύτερη προστασία των ζωγραφικών στρωμάτων. η. Φωτογραφική τεκμηρίωση σ' όλο το φάσμα των εργασιών συντήρησης.

Συντηρήθηκαν οι φορητές εικόνες του τέμπλου (Δεσποτικές, Δωδεκάορτο, Αποστολικό), οι εικόνες του παλαιού μοναστηριού και οι Εικόνες του Αγίου Μόδιστου στο μικρό παρεκκλήσι.
Οι εργασίες συντήρησης των φορητών εικόνων ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2003 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2003.
Στα πλαίσια των εργασιών συντήρησης των φορητών εικόνων συνεργάστηκαν οι συντηρητές Παπαμάρκου Βασιλική, Μαστοροπούλου Ευαγγελία και Σπανοθύμιος Αντρέας.

Xρηματοδότης:11η ΕΒΑ, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2003 - 12/12/2003

Τόπος:

  • Κοζάνη, Κοζάνης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντίνος Τζίμπουλας
ΤΕ. Συντηρητών
Τηλ: +30 23310 29737
e-mail: tziboula@otenet.gr

Ετικέτες:

Έτος:

2003
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις