Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Συντήρηση Τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας

Οι σωστικές εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας, υπαγορεύθηκε από λόγους που σχετίζονται με την τοπογραφική θέση του μνημείου, την σημασία του στη τοπική κοινωνία και την άμεση επέμβαση για τη συντήρηση και διάσωση των εικονογραφικών θεμάτων.
Η πρόταση για τους τρόπους συντήρησης των τοιχογραφιών έχει σαν γνώμονα, την τεκμηρίωση και τα αίτια των φθορών, την επαναφορά των τοιχογραφιών στην αρχική τους κατάσταση, τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν στο εσωτερικό του μνημείου, την επιλογή των κατάλληλων μεθόδων και υλικών για τον περιορισμό και την εξάλειψη των αιτιών φθοράς.

Στο πλαίσιο των σωστικών εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες : α. Στερέωση των τοιχογραφιών με το υποστήριγμα σε εναίσιμη μορφή στον κεντρικό τρούλο και στους δύο τρουλίσκους στο Ιερό. β. Καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας των τοιχογραφιών, απομάκρυνση των ρύπων (σκόνη - αιθάλη), με χημικό και μηχανικό τρόπο, βελτιώνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής επιφάνειας. γ. Στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας κυρίως στα σημεία όπου υπήρχε απολέπιση - κονιορτοποίηση και γενικά εξασθένηση της συνοχής των ζωγραφικών στρωμάτων με το υπόστρωμα των τοιχογραφιών. δ. Περιμετρικό στεφάνωμα για την καλύτερη προστασία των τοιχογραφιών ε. Σ' όλα τα στάδια των εργασιών πραγματοποιούνταν φωτογραφική τεκμηρίωση.

Οι σωστικές εργασίες των τοιχογραφιών στο εσωτερικό του ναού ξεκίνησαν το 1996, συνεχίστηκαν το 2000 και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2001. Συγκεκριμένα κατά το έτος 2001 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούσαν την στερέωση των τοιχογραφιών στους τρούλους του ναού και το περιμετρικό στεφάνωμα των τοιχογραφιών.

Χρηματοδότης: YΠ.ΠΟ-11η ΕΒΑ, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2000 - 31/12/2001

Τόπος:

  • Κοζάνη, Κοζάνης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Κωνσταντίνος Τζίμπουλας
ΤΕ. Συντηρητών
Τηλ: +30 23310 29737
e-mail: tziboula@otenet.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις