Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σας προσκαλεί σε εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο:

«Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής»

Η εκδήλωση είναι στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018», με θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».Πόλεις παλιές και νέες, μικρές και μεγάλες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες, αλλά κυρίως οι πόλεις που ζούμε, με το παρελθόν που κουβαλούν και τους τρόπους που βρίσκουν να το εντάσσουν στη σύγχρονη ζωή τους είναι οι πρωταγωνίστριες του εορτασμού. Είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις και τη δυναμική του.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά. Το γενικό συντονισμότου προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα ο εθνικός συντονιστής είναι η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, ενώ σκοπός του είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηνΚυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11:00, στο κλειστό Αμφιθέατρο Ποντοκώμης, Δήμου Κοζάνης. Φορέας συντονισμού είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και συνεργαζόμενοι φορείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, η Τ.Κ.Ποντοκώμης Δήμου Κοζάνης και ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης.

Περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση των ευρημάτων, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, των ανασκαφών της Εφορείας στηνΠοντοκώμη, από την Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κοζάνης.
  • Κομμωτές / κομμώτριες του νομού Κοζάνης θα αναπαράγουν νεολιθικές κομμώσεις, χτενίζοντας γυναίκες της περιοχής.

Παράλληλα, πλούσιο εποπτικό υλικό και έκθεση φωτογραφίας θα φέρουν το κοινό σε επαφή με την ανασκαφική διαδικασία και τα ευρήματα του νεολιθικού οικισμού της ΣουλουκιάςΠοντοκώμης, από όπου και προέρχεται τουλικό. 700 περίπου τμήματα πήλινων γυναικείων ειδωλίων θα μας εισάγουν με βιωματικό τρόπο στον γοητευτικό κόσμο των γυναικών της αρχαιότερης και μέσης Νεολιθικής περιόδου (6.500-5.500 π.Χ.).

 

Η εκδήλωση αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη τιμής σε όλες εκείνες τις σύγχρονες, αρχαίες και νεολιθικές πόλεις της κοιλάδας της Κίτρινης Λίμνης που ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν στον ίδιο τόπο, μετακινούμενοι συχνά και για διάφορους λόγουςαπό θέση σε θέση, με ή χωρίς τη θέλησή τους, από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ημερομηνία:

30/09/2018 - 30/09/2018

Ώρα Έναρξης:

11:00

Τόπος:

  • Κοζάνη, Κοζάνης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Χονδρογιάννη-Μετόκη Αρετή

Αρχαιολόγος

2461098800  efakoz@culture.gr

Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Θέμα:

Αρχαιότητες, Εκπαίδευση και Έρευνα

Ετικέτες:

Πληροφορίες για τον Πολίτη:

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11:00, στο κλειστό Αμφιθέατρο Ποντοκώμης Κοζάνης

Έτος:

2018
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις