Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή των Βορείων Σποράδων
Το φθινόπωρο του 2010, κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικάνικο Woods Hole Oceanograpic Institution, πραγματοποίησαν υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων. Η έρευνα εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρα και πραγματοποιήθηκε με συμβατικές καταδύσεις με τη χρήση ενός αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος (autonomus underwater vehicle - AUV), εφοδιασμένου με ηχοβολιστικό πλευρικής σάρωσης (side scan sonar - SSS) και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης. Το όχημα αποτύπωσε τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85μ. στο δίαυλο Αλλονήσου-Κυρά Παναγιά. Στην περιοχή που ερευνήθηκε επανεντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν στον ευρύτερο βυθομετρικό χάρτη τρία ήδη γνωστά αρχαία ναυάγια.
Στη διάρκεια της οπτικής διασκόπησης της ευρύτερης περιοχής εντοπίστηκε ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων. Πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων κυρίως αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42 μέτρων. Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση.
Η ομάδα επισκέφθηκε επίσης άλλα γνωστά ναυάγια της περιοχής για την διαπίστωση της κατάστασης διατήρησής τους.
Για τις καταδύσεις χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας νέος τύπος υποβρυχίων προωθητήρων (Pegasus Thrusters), οι οποίοι προσαρμοζόμενοι στις φιάλες κατάδυσης και παρέχουν την δυνατότητα κάλυψης υπερδιπλάσιων αποστάσεων, αυξάνοντας δραστικά τον επισκοπούμενο χώρο.


Χρηματοδότες: ΥΠΠΟΑ,Woods Hole Oceanograpic Institution

Ημερομηνία:

01/01/2010 - 31/12/2010

Τόπος:

  • Αλόννησος, Μαγνησίας

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Γεώργιος Κουτσουφλάκης
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις