Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

Περιγραφή - Αρμοδιότητες:

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α με αρμοδιότητα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Ιδρύθηκε το 1976 (ΦΕΚ 207/Α/10-8-1976) και έχει ως αποστολή την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, που συνίστανται σε ναυάγια αρχαίων πλοίων, οικισμών ή αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται εντός των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Από το 2003, που κηρύχτηκαν ως μνημεία τα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών άνω των 50 ετών από την ημερομηνία ναυαγήσεώς τους, συμπεριλαμβανομένων και των κινητών στοιχείων που περικλείουν, διότι παρουσιάζουν ιστορικό, τεχνολογικό, επιστημονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων προστατεύει και αυτά. (ΦΕΚ 1701/Β/19-11-2003)
Αναλυτικά, η Εφορεία ασκεί τις εξής δραστηριότητες: Εντοπισμό, έρευνα εναλίων αρχαίων και μέριμνα για την διασφάλιση αυτών, συντήρηση εναλίων αρχαίων, οργάνωση μουσείων εναλίων αρχαίων, εποπτεία έργου Ινστιτούτων εναλίων δραστηριοτήτων, ωκεανογραφικών ιδρυμάτων και αποστολών, έλεγχο των θαλασσίων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαία, προώθηση της διαδικασίας της κήρυξης ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (άρθρο 15 του Ν. 3028, ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002) καθώς και της ίδρυσης και λειτουργίας των χώρων αυτών ως επισκέψιμων με συνοδευόμενη κατάδυση (άρθρο 11 του Ν3409, ΦΕΚ 273/Α/4-11-2005).

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων λειτουργεί ως αυτοτελής Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έδρα την Αθήνα και υπάγονται σε αυτή Γραφεία που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο.
Τα Γραφεία που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των τμημάτων της Εφορείας κατά τόπο στα όρια των περιοχών τους.

Ειδικότερα, αντικείμενα αρμοδιότητας της Εφορείας είναι:
- Δημόσια και ιδιωτικά έργα στη θάλασσα (λιμενικά έργα κλπ.)
- Έργα επί του αιγιαλού και της παραλίας
- Χορηγήσεις αδειών για υ/β έρευνες, ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες, οστρακαλιείες, ποντίσεις καλωδίων
- Άδεια υποβρύχιας φωτογράφισης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησης κλπ.
- Χορήγηση αμοιβών για παράδοση αρχαίων
- Χειρισμός υποθέσεων για αρχαιοκαπηλίες και κατασχέσεις, χορήγηση νόμιμων αδειών κατοχής αρχαίων αντικειμένων
-Αρχαιολογικός Έλεγχος για υποδείξεις εναλίων αρχαίων
-Συντήρηση για την προστασία και την ανάδειξη των εναλίων αρχαιοτήτων
Το έργο της ΕΕΑ είναι ευρύτατο και μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας.

Προϊστάμενος:

Μπάνου Ελένη
email προϊσταμένου: empanou@culture.gr

Αρχείο Προσωπικού:

Υπάγεται:

Υπαγόμενα Τμήματα Υπηρεσίας:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Δ. Αρεοπαγίτου & Ερεχθείου 59, 117 42 Αθήνα
Τηλεφωνο: +30 210 92 35 105, 92 39 038, 92 47 249, 92 21 888
Φαξ: +30 210 92 35 707


E-mail: eena@culture.gr, td.eena@culture.gr

Πληροφορίες για τον πολίτη:

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, πρωτοποριακού εξαρχής από τη φύση του αντικειμένου και άκρως αναγκαίο σε μία ναυτική χώρα, δίνει τώρα την ευκαιρία στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μετά από 37 χρόνια ερευνητικής δράσης της στις ελληνικές θάλασσες, να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό από τους βυθούς μας, που εκτείνεται από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει ως τα νεότερα χρόνια.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για την "Πολιτιστική Ακτή Πειραιά" που παρουσιάστηκε από τον ΟΛΠ, προτάθηκε η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις, όπου λειτουργούσαν οι διακομιστικές αποθήκες των κτιρίων (silo). Πρόκειται για ένα βιομηχανικό κτίριο, κατασκευασμένο τη διετία 1934-1936, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και το χαρακτήρα του Πειραιά ως λιμάνι, έχοντας εμβληματική σημασία τόσο ως προς τη θέση του, να δεσπόζει του λιμανιού δίπλα στη θάλασσα, αλλά και ως προς τη σημασία του.
Πράγματι δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καταλληλότερος χώρος για να στεγάσει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών, από ένα κτίριο στην καρδιά του κεντρικότερου λιμανιού της χώρας. Εμείς όλοι οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων αισθανθήκαμε τυχεροί, ιδιαίτερα μετά από προσπάθειες πολλών ετών για το σκοπό αυτό που είχαν μείνει άκαρπες.
Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.


Ωράριο λειτουργίας:
Θερινό: (ΔΕ-ΠΑ) 07.00-17.00
Χειμερινό: (ΔΕ-ΠΑ) 07.00-17.00
​​​​​​​​​​​​​
​​
Επιστροφή​​
​​​​​​​​​​
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις