Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Θαλάσσιος χώρος Όρμου Γιαγάνα, Κεφαλονιά
Κατά τη διάρκεια ερευνητικού προγράμματος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκε συγκέντρωση αγγείων στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Γιαγάνα, στο δίαυλο μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης και σε βάθος περίπου 30 μέτρων και αμέσως αποφασίστηκε η διενέργεια αναγνωριστικής έρευνας.
Βασική επιδιώξη ήταν κατ’αρχήν η τεκμηρίωση της ταυτότητας του ευρήματος, η αποτύπωσή του, η εκπόνηση τοπογραφικού του ενάλιου χώρου, στον οποίο περικλείεται το εύρημα, η φωτογράφησή του με γενικότερες λήψεις, η δημιουργία φωτομωσαϊκού, η δειγματοληπτική ανέλκυση ευρημάτων, η έρευνα στην παράκτια περιοχή και τέλος η καταγραφή των απαραίτητων τεχνικών προϋποθέσεων για τον προγραμματισμό μιας ολοκληρωμένης ανασκαφικής έρευνας.
Το σύνολο των κεραμικών ευρημάτων στον χώρο του ναυαγίου χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από τμήματα μεγάλων αγγείων κλειστού τύπου, τα οποία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογούνται στην Πρωτοελλαδική Περίοδο (ΠΕ ΙΙ – ΠΕ ΙΙΙ, 2.750 – 2.000 π.Χ.). Από το ναυάγιο έγινε δειγματοληπτική ανέλκυση ευρημάτων (3 σχεδόν ακέραιες υδρίες).

Το Ναυάγιο της Γιαγάνας θεωρείται πολύ σημαντικό εξαιτίας της πρώιμης χρονολόγησής του και για το λόγο αυτό τα ευρήματά του έχουν συμπεριληφθεί στην Έκθεση Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο Πασά (Φρούριο Πύλου).
Στο ναυάγιο αυτό είναι απαραίτητη η συνέχιση της έρευνας και ειδικότερα της ανασκαφής, εις επίρρωση του ευρήματος.

Χρηματοδότης: ΥΠΠΟΑ

Φωτογραφίες:

Ημερομηνία:

01/01/2000 -

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Διονύσιος Ευαγγελιστής
ΠΕ Αρχαιολόγων - Καταδυόμενων
Τηλ: +30 210 92 35 105
Fax: +30 210 92 35 707
E-mail: eena@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • D. Evangelistis, "Survey in Giagana Bay, Cephallonia", x.x
  • , TROPIS IIX (International Symposium on Ship Construction in Antiquity) HYDRA, Ύδρα, 2002
 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις