Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας
Σύντομη περιγραφή έργου:

Το γήπεδο- το εμβαδόν του οποίου είναι 33.594,07 τ.μ.- στο οποίο θα ανεγερθεί το Μουσείο Πέλλας, βρίσκεται μέσα στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο και συγκεκριμένα στα βόρεια της αρχαίας αγοράς και νότια των ανακτόρων.

Αποτελεί επίσης, το Δυτικό όριο του οικισμού της σημερινής Πέλλας απ’ όπου έχει και πρόσβαση.

Το εμβαδό του κτιρίου είναι 6.000 τ.μ. (από αυτά οι κύριοι χώροι έχουν εμβαδό 2.700 τ.μ., ενώ οι βοηθητικοί χώροι έχουν εμβαδό 1.664,29. τέλος οι λοιποί χώροι – κλιμακοστάσια, διάδρομοι, ανεμοφράκτης, κεντρική είσοδος, πρόστεγο, ανελκυστήρες- έχουν εμβαδό 1.635,71 τ.μ.)

Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 2-3-2006 με ποσό σύμβασης 12.185.085,67 € (συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.) και με προϋπολογισμό μελέτης 13.165.957,45 €.


Σκοπιμότητα της ανέγερσης:

Απαίτηση του προγράμματος είναι να μπορούν να πραγματοποιούνται οι παρακάτω χρήσεις:

• Έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ελληνιστικής Πέλλας
• Αυτονομία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
• Αυτονομία των γραφείων των εργαστηρίων και των αποθηκών


Σημασία του έργου

Το έργο πρέπει να σταθεί ανάμεσα σε δυο συνιστώσες.
Η μια είναι αυτή της ένταξής του μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και η δεύτερη αυτή της ανάδειξης της μεγαλοπρέπειας, της Ελληνιστικής Πέλλας -τον πυρήνα του Μακεδονικού κράτους.

Οι δυο αυτοί παράγοντες, προσδίδουν στη σημασία του μέγεθος αίγλη και σεμνότητα, που μας οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση αντίστοιχων μορφών που να τις εκφράζουν και επιπρόσθετα να δίδουν χαρακτήρα νέο στην ταυτότητα του έργου.


Πολιτιστικά χαρακτηριστικά

Η Πέλλα ήταν πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους από το τέλος του 5ου με αρχές 4ου αι. π.Χ. Από την παλαιότερη πόλη έχει ανασκαφεί το νεκροταφείο και λιγοστά αρχιτεκτονικά λείψανα από την περιοχή του σύγχρονου αδρευτικού καναλιού. Η πόλη οργανώνεται και επεκτείνεται στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ και του Κασσάνδρου. Η περίοδος ακμής της Πέλλας είναι το Β΄ μισό του 4ου αιώνα, ο 3ος και ο 2ος αιώνας π.Χ. Η κατάληψή της από τους Ρωμαίους έγινε το 168/167 π.Χ. και η καταστροφή της επήλθε μετά από σεισμό, πιθανόν στην πρώτη δεκαετία του 1ου αιώνα π.Χ.

Κατά την πρώτη περίοδο των ανασκαφών (1957-1963/64) αποκαλύφθηκαν οι οικίες με τα ψηφιδωτά δάπεδα και τμήμα του Ανακτόρου, ενώ κατά τη δεύτερη περίοδο των ανασκαφών (1976 ως σήμερα) αποκαλύφθηκαν η Αγορά, τμήμα του Ανακτόρου, άλλες κατοικίες, ιερά και νεκροταφεία. Την περίοδο 1957-1963/64 έγιναν οι βασικές αναστηλωτικές εργασίες (τοίχοι-ιωνικό περιστύλιο του σπιτιού με το ψηφιδωτό του Διονύσου). Το 1976 αναστηλώθηκε ένας κίονας του περιστυλίου του σπιτιού με το ψηφιδωτό της αρπαγής της Ελένης. Σήμερα υπάρχουν στέγαστρα προστασίας των αρχαιολογικών λειψάνων, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σε κτίριο που λειτουργεί ως Μουσείο.


Διάρθρωση των χώρων του μουσείου:

Ισόγειο:

• Χώροι κοινού (είσοδος, βεστιάριο, αναψυκτήριο, αίθουσα ενημέρωσης, αίθουσα οπτικοακουστικών) (εμβαδού 807,82 τ.μ.)

Στάθμη (-2.50)

• Εκθεσιακοί Χώροι (εμβαδού 1.392,69)
• Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (94,32 τ.μ.)
• Χώροι Υγιεινής (11,02 τ.μ.)
• Φουαγέ (37,97 τ.μ.)

Στάθμη (+4.00,+4,50)

• Εξώστης
• Γραφεία Διοίκησης (208,54 τ.μ.)

Στάθμη (-4.50)

• Εργαστήρια (εμβαδού 272,84 τ.μ.)
• Αποθήκες (εμβαδού 1.391,45 τ.μ.)

Στάθμη (-5.50)

• Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις


Πορεία μέσα στον εκθεσιακό χώρο

Σημειώνουμε ότι για τον καθορισμό της πορείας του επισκέπτη μέσα στον εκθεσιακό χώρο έχουμε λάβει τη μονοσήμαντη κίνησή του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επαναλήψεις.

Φωτογραφίες:

Τόπος:

  • Πεντάλοφος, Κοζάνης

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις