Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


«Επέκταση και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων»
Σύντομη Περιγραφή Έργου:

Για τη μελέτη του έργου επιλέχθηκε μέσω δημόσιου διαγωνισμού η σύμπραξη των γραφείων Γ. Κουρβαράς – Σ. Οικονομοπούλου Κουρβαρά για την αρχιτεκτονική μελέτη και Α. Μαματάς για την ηλεκτρομηχανολογική.

Η σύμβαση υπογράφθηκε στις 3/4/2003 με ποσό σύμβασης 6.963.991,19 € (με Φ.Π.Α.). Ο προϋπολογισμός κατασκευής έργου ανήλθε στο ποσό των 7.317.212,03 € (με Φ.Π.Α.).

Η δημοπράτηση του έργου έγινε σε δυο φάσεις -η Α΄ φάση έγινε στις 3/7/2002 και η Β΄ φάση στις 26/9/2002- έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό με επί μέρους ποσοστά έκπτωσης.

Φορέας υλοποίησης ήταν η Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων (Δ.Ε.Ε.Μ.Π.Κ.) του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.).

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Α.Τ.Ε. - ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. - Μ.Τ. Α.Τ.Ε.

Το έργο του εκσυγχρονισμού του μουσείου έχει ολοκληρωθεί.

Ιστορικό κτιρίου:

Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 με αρχιτεκτονική μελέτη του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, για χρήση ως Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.

Το κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, και έχει συνολικό εμβαδό 2.431 τ.μ.

Διάρθρωση των χώρων:

Το κτίριο αποτελείται από δύο ορόφους, (την στάθμη 1 και την στάθμη 2).

Υπόγειο, (στάθμη 1):

• Αποθηκευτικοί Χώροι (381τ.μ.)
• Εργαστήρια
• Γραφεία
• Κατοικία φύλακα (505τ.μ.)

Ισόγειο, (στάθμη 2):

• Εκθεσιακοί Χώροι
• Γραφεία
• Βιβλιοθήκη
• Αίθουσα πολλαπλών επιλογών

Εργασίες Αποκατάστασης:

Στην Στάθμη 1:

Η εγκατάσταση κλιματισμού, και υποσταθμού κτιρίου δημιούργησε την ανάγκη νέων χώρων στην στάθμη αυτή. Προβλέπεται προσθήκη 123τ.μ., η οποία θα περιλαμβάνει νέους χώρους εκτός κτιρίου (ΔΕΗ, υπόγειες δεξαμενές), την επέκταση σε τμήμα του ημιυπαίθριου (φύλακας, ξυλουργείο, Hall εργαστηρίων) και την κατασκευή νέου υπογείου κατ’ επέκταση της στάθμης 1, κάτω από το υπόστεγο εισόδου του μουσείου (κλαστική μονάδα, γενική αποθήκη και αποθήκη ειδών καθαρισμού κλπ) και της κατασκευής σήραγγας διαφυγής και αερισμού του λεβητοστάσιου κάτω από το κεντρικό αίθριο. Προβλέπεται επίσης σημαντική τροποποίηση της διαρρύθμισης.

Στην Στάθμη 2:

Στην στάθμη αυτή πραγματοποιήθηκε συνολική επέκταση 220τ.μ. και αναδιαρρύθμιση ορισμένων τμημάτων, ώστε εκτός από την ορθολογικότερη λειτουργία να εξασφαλισθούν και λειτουργίες απαραίτητες σε ένα σύγχρονο μουσείο, που δεν υπήρχαν, όπως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ανεξάρτητη είσοδο και φουαγιέ, αναψυκτήριο, συγκρότημα χώρων υγιεινής, αίθουσα πολυμέσων, κατάστημα, και επέκταση της βιβλιοθήκης.

Η επέκταση θα γίνει αφενός σε υπάρχοντες ημιυπαίθριους χώρους εμβαδού 142τ.μ., (βιβλιοθήκη, φουαγιέ αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, αναψυκτήριο), αφετέρου σε νέους χώρους, που δημιουργούνται με την προσθήκη νέου υαλοφράκτου χώρου κυκλοφορίας 24τ.μ., στα γραφεία εν ίδει θερμοκηπίου στην άσκεπη βεράντα, με την προσθήκη μικρού παταρίου 23τ.μ. στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη και νέου μεταλλικού υπόστεγου εισόδου 28τ.μ. στην ανατολική πλευρά.

Με τη νέα διαρρύθμιση προβλέπεται η μετατροπή μιας αίθουσας εκθέσεων 152τ.μ. σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ανεξάρτητη είσοδο και φουαγιέ, που θα κατασκευαστεί στο χώρο που σήμερα είναι ημιυπαίθριος, νέο συγκρότημα χώρων υγιεινής για το κοινό και για ΑμεΑ 27τ.μ.

Φωτογραφίες:

Τόπος:

  • Ιωάννινα, Ιωαννίνων

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις