Παράλειψη εντολών κορδέλας
Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Σελίδες τοποθεσίας


O πολιτισμός ως μέσον κοινωνικής ένταξης, μια διαπολιτισμική προσέγγιση
Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, στον Κεραμεικό και στο Γκάζι. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση ΧΧΙΙ, Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Νεότητα) και συμμετείχαν 60-80 παιδιά ετησίως ηλικίας 6 - 13 ετών χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους και τη μητρική τους γλώσσα (τουρκική ή τσιγγάνικη / ρομανές). Ως έδρα του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κεραμεικό, στην οδό Κελεού 5.
Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν σε όλη τη διάρκεια του έτους εκτός των καλοκαιρινών μηνών και για κάθε ομάδα οριζόταν μια τρίωρη συνάντηση ανά εβδομάδα. Το πρόγραμμα επιχειρούσε να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη των παιδιών μέσα από την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, τη διεύρυνση των γραφοαναγνωστικών δεξιοτήτων τους, την τόνωση του αυτοσυναισθήματος και την αποδοχή των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων τους. Οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, στη γειτονιά και τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και στην αίθουσα της οδού Κελεού 5.Αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες με διαπολιτισμικό χαρακτήρα όπως το θέατρο σκιών, η μουσική, ο χορός, η ενδυμασία, ο καλλωπισμός, η θρησκεία, η αντίληψη και η οργάνωση του χρόνου, η γραφή, η κεραμική. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τα παιδιά συμμετείχαν σε θεατρικά παιχνίδια, σε εργαστήρια κατασκευών και σε παιχνίδια βιωματικής προσέγγισης.

Χρηματοδότης: ΥΠΟΠΑΙΘ

Ημερομηνία:

01/01/1994 - 01/01/1998

Τόπος:

  • Ελλάδα

Αρμόδιες Υπηρεσίες ή Φορείς:

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας
Τηλέφωνο: +30 210 3310474
Φαξ: +30 210 3801840
Email: tepe.dmeep@culture.gr

Βιβλιογραφία:

  • , Ο πολιτισμός ως μέσον κοινωνικής ένταξης, μια διαπολιτισμική προσέγγιση, Τεύχος Α και Β: ενημερωτικά έντυπα (ελληνικά - αγγλικά), έκδοση ΥΠ.ΠΟ. ISBN: 960 - 85901 - 0 -8 και 960 - 214 - 958 - 2, 1996

Ετικέτες:

 
Ημερολόγιο
Εκδηλώσεις